KookJij

High Tea

Een heerlijk high tea recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Engeland
Keuken: Europese
Bron: reis om de wereld
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe High Tea te bereiden

Wilt u eens iets leuks organiseren voor familie en of vrienden, organiseer dan eens een high tea. Bij high tea worden traditioneel veel lekkere hapjes geserveerd, zodat het de avondmaaltijd kan vervangen.

Traditie

De Engelsen kennen een lange traditie van theedrinken. Zo kennen ze de Afternoon tea en de High tea. Ze worden allebei in de tweede helft van de middag geserveerd Bij Afternoon tea krijg je thee met een uitgebreide verzameling van b.v. scones, cake, fruit, bonbons en andere zoetigheden. High tea is uitgebreider en hierbij worden naast zoete ook hartige gerechten geserveerd. De High tea is vaak zo uitgebreid dat het de avondmaaltijd vervangt.

Wat hebt u ervoor nodig?

De theepot is eigenlijk het middelpunt van de high tea. Het hoeft natuurlijk geen tuttige theepot te zijn. Daarnaast wat kopjes, voldoende dessertbordjes, glazen, bestek en leuke servetten. Het makkelijkste is om het presenteren in de vorm van een buffet. Het is natuurlijk heel leuk om het bij goed weer buiten te doen. De meeste hapjes en drankjes kunt u van te voren bereiden en klaarzetten.

Dranken

Thee

Kies voor verschillende soorten (losse)thee, zodat ieder naar smaak kan kiezen. Geef schijfjes citroen, suiker, evt. honing en melk bij de thee.

Andere dranken

U hoeft u natuurlijk niet tot thee te beperken. U kunt ook koffie vruchtensappen, frisdrank, bier en wijn naar eigen idee toevoegen.

Drie gangen

Een traditionele High tea bestaat uit drie gangen:

-sandwiches en hartige hapjes
-scones met jam en room
-cake, koekjes en bonbons
--
Scones

Onmisbaar bij een High tea of tea party en makkelijk zelf te maken zijn scones:

Ingrediënten voor 10-12 scones:

300 gr zelfrijzend bakmeel
75 g boter
1 ei
25 g basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
125 ml melk
1 afgestreken tl bakpoeder
snufje zout
aardbeienjam of frambozenjam
slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 240 C. Zeef en meng het bakmeel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout. Snijd de boter in blokjes en meng ze met het meelmengsel en kneed het met de melk tot een zacht deeg. Rol het uit tot een dikte van 1,5 cm.

Gebruik een beker of kopje van ongeveer 5 cm doorsnede om vormen uit te steken. Bestrijk ze met losgeklopt ei. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 minuten lichtbruin en gaar (240 graden).
Snijd ze als ze afgekoeld zijn door midden en beleg ze met jam en slagroom.

Wat nog meer?

Naast scones en sandwiches kunt u de High tea uitbreiden met fruit, cake, brownies, koekjes en bonbons of sandwiches.
--
Club sandwiches

12 sneden wit brood, geroosterd en beboterd
12 dikke plakken kipfilet
8 plakken bacon, even gebakken
2 tomaten in plakken
mayonaise of slasaus
4 grote augurken
ijsbergsla
8 tandenstokers

Leg ijsbergsla en drie plakken kipfilet op vier geroosterde boterhammen. Bedek dit met de beboterde kant van nog vier geroosterde boterhammen. Besmeer ze met mayonaise of slasaus. Leg er plakken tomaat op en wat plakjes augurk en daarop 2 plakken bacon. Leg hierop nog wat sla. Leg daarop nog een geroosterde boterham. Snijd ze doormidden en zet ze vast met tandenstokers.
--
Gerookte zalm sandwiches

boter
bieslook in kleine stukjes geknipt
plakjes gerookte zalm
mascarpone kaas
dille
(volkoren)brood

Vermeng boter met bieslook. Roer de mascarpone los en meng de dille erdoor. Besmeer het brood met de bieslookboter. Leg daarop wat gerookte zalm daarop een laagje mascarpone-dille mengsel, nog een plakje zalm en daarom nog een snee brood.

--
Zalm sandwiches

1 blikje zalm, uitgelekt en schoongemaakt.
4 el mayonaise
zout en peper
dille
sla
brood naar keuze
boter

Vermeng de zalm met mayonaise, zout en peper. Besmeer het brood, leg er wat sla op daarop het zalmmengsel en wat dille. Bedekken met brood. Je kan de zalm vervangen door tonijn of garnalen. Je kan naar smaak wat komkommer of radijs toevoegen.
--
Peer walnoot sandwiches

1 bakje roomkaas
blauwschimmelkaas, verkruimeld
100 g gehakte walnoten
1 blik peren op sap (uitgelekt) of
verse peer naar keuze
plakken ham
brood, croissants of bagels

Vermeng de roomkaas met de blauwschimmelkaas en walnoten. Besmeer de helft van het brood met het mengsel. Leeg daarop een plak ham en schijven peer. Dek het af met de andere helft van het brood.
--
Kip kerrie sandwiches

2 gekookte hele kipfilets
50 g gehakte walnoten
4 stelen selderij
zout
3 el mayonaise
kerriepoeder
boter
16 sneetjes brood naar keuze

Snij de kipfilets in kneine blokjes. Was de selderijstelen en snijd ze in stukjes. Vermeng kip, selderij en walnoten.

Vermeng 3 el mayonaise met kerriepoeder. Roer het door het kipmengsel. Beboter de sneden brood. Bedek de helft van het brood met het kipmengsel. Leg de rest van het brood erop snijd ze diagonaal door midden.
--
Komkommer sandwiches

1 komkommer
2 tomaten
4 el roomkaas
zout
1 el azijn
dragon
kervel
waterkers (naar keuze)
volkorenbrood 12 sneden

Maak de komkommer schoon en snijd hem in dunne plakjes. Besprenkelen met azijn en 1 uur laten rusten. Uit laten lekken. Snijd de tomaat in dunne plakken. Vermeng roomkaas met dragon en kervel.

Besmeer de boterhammen met het roomkaasmengsel. Verdeel op de helft van het brood de komkommer, tomaat. Afdekken met de rest van het brood. De korsten eraf snijden en diagonaal snijden. Evt. garneren met waterkers.




Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

MNDY

MNDY zegt:
Zooo Lekker!!:p:D:);)
Anna

Anna zegt:
Alvast van harte!!!
Groetjes,
Anna en het KookJij team.:D
janwestein

janwestein zegt:
Dit gaan we maken bij ons 50 jarig huwelijk.
Liske

Liske zegt:
Voor Annelot: www.tapas-recepten.nl/ (Beter laat dan nooit!)
djmagich

djmagich zegt:
Ik heb de recepten iets uit elkaar gezet.

Harry Löhr

KookJij.nl
Annelot

Annelot zegt:
Hoi Allemaal,
Ik zoek hapjes oftewel tapas recepten, eenvoudige.
Als jullie wat hebben geen mail, kijk er niet op!!:D
Jojo

Jojo zegt:
hey, goeie recepten alleen misschien iets verder uit elkaar? en heeft u misschien nog wat recpjes voor cakjes en/of broodjes??? alvast bedankt!!!!!!;)
jet

jet zegt:
mmmmmm:)
Annique

Annique zegt:
Prima recepten, de peer-walnoot was recept dat ik nog niet kende. Tip: Laat het brood bij de bakker in de lengte snijden, dat werkt sneller.
Mylène

Mylène zegt:
Heey ik vind dit echt heel leuk om te doen ik meot het voor school ook maken maar ik weet maar 1 hartig gerecht en dat is sandwiches weet u misschien nog een paar? dat zou ik erg op prijs stellen

Groetjes Mylène :)
Antoinette van Dongen

Antoinette van Dongen zegt:
Volgens mij ben je in het basisrecept bloem vergeten?