Recept
« Terug naar recepten
Volkorenbrood
PT900M
Volkorenbrood
Een heerlijk volkorenbrood recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Volkorenbrood te bereiden
1. Begin een avond van tevoren. Los de gist op in 2 eetlepels lauw wter, in een grote kom. Laat even rusten en doe er dan 200g volkorenbloem bij en 180ml water op kamertemperatuur. Dek af met een doek en laat een nacht gisten op kamertemperatuur.
2. Roer de volgende dag de rest van de volkorenbloem, de witte bloem en het zout door het gistmengsel. Kneed goed en voeg er geleidelijk aan 120 ml water aan toe, tot er een homogeen deeg ontstaat dat niet plaakt. Maak een bal van het deeg, leg die in een lichtjes met bloem bestoven schaal en dek af met een vochtige doek. Laat 1 uur rijzen.
3. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg in 3 stukken en vorm er telkens een bal van. Rol deze door graan naar keuze en lag ze naast elkaar in de vorm. Dek af en laat 1 uur rijzen.
4. Zet een kommetje water op de bodem en verwarm de oven 20 minuten op 275°C. Zet er het brood in, op een rooster net boven het water. Zet op 230°C en bak 35 minuten.
2. Roer de volgende dag de rest van de volkorenbloem, de witte bloem en het zout door het gistmengsel. Kneed goed en voeg er geleidelijk aan 120 ml water aan toe, tot er een homogeen deeg ontstaat dat niet plaakt. Maak een bal van het deeg, leg die in een lichtjes met bloem bestoven schaal en dek af met een vochtige doek. Laat 1 uur rijzen.
3. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg in 3 stukken en vorm er telkens een bal van. Rol deze door graan naar keuze en lag ze naast elkaar in de vorm. Dek af en laat 1 uur rijzen.
4. Zet een kommetje water op de bodem en verwarm de oven 20 minuten op 275°C. Zet er het brood in, op een rooster net boven het water. Zet op 230°C en bak 35 minuten.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Chantal zegt:
H.F. Kleuver zegt:
Onlangs werd mij vertelt dat de gist na 45 min. zijn werking heeft gedaan.
Met vriendelijke groet,
Anna Koudys zegt:
Groetjes,
Anna
KookJij