KookJij

Volkorenbrood

Een heerlijk volkorenbrood recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 900 min
Personen: 1 brood personen
Categorieën:
  1. > Brood - Bakken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Libelle Brood bakken
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Volkorenbrood te bereiden

1. Begin een avond van tevoren. Los de gist op in 2 eetlepels lauw wter, in een grote kom. Laat even rusten en doe er dan 200g volkorenbloem bij en 180ml water op kamertemperatuur. Dek af met een doek en laat een nacht gisten op kamertemperatuur.
2. Roer de volgende dag de rest van de volkorenbloem, de witte bloem en het zout door het gistmengsel. Kneed goed en voeg er geleidelijk aan 120 ml water aan toe, tot er een homogeen deeg ontstaat dat niet plaakt. Maak een bal van het deeg, leg die in een lichtjes met bloem bestoven schaal en dek af met een vochtige doek. Laat 1 uur rijzen.
3. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg in 3 stukken en vorm er telkens een bal van. Rol deze door graan naar keuze en lag ze naast elkaar in de vorm. Dek af en laat 1 uur rijzen.
4. Zet een kommetje water op de bodem en verwarm de oven 20 minuten op 275°C. Zet er het brood in, op een rooster net boven het water. Zet op 230°C en bak 35 minuten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Dat lijkt inderdaad, Henk. Maar in dit recept is de voorbereidings tijd meegerekend ;-)
Groetjes,
Anna
KookJij
Henk Schokker

Henk Schokker zegt:
de bereidings tijd is wel een beetje erg lang (900 min )
Chantal

Chantal zegt:
Het brood rijst goed en zeker als je de oven even voorverwarmd op 50graden. Oven uit zetten en deeg afgedekt erin, werkt goed! 1 theelepel zout is inderdaad voldoende. Mijn gezin, waarvan 2kids 9m en 3j, vonden het heerlijk!! Groetjes Chantal.
H.F. Kleuver

H.F. Kleuver zegt:
L.S.

Onlangs werd mij vertelt dat de gist na 45 min. zijn werking heeft gedaan.

Met vriendelijke groet,
Peter

Peter zegt:
Veel te veel zout. Mensen die zelf brood bakken doen dit vaak omdat er in fabrieksbrood veel te veel zout en broodverbeteraar(s) zit.
Een half of 1 theelepeltje is ruim voldoende.
gerard de gans

gerard de gans zegt:
Een super leuk en lekker
brood;)
rielke

rielke zegt:
zal het eerstdaags even uitproberen