Recept
« Terug naar recepten
Zonnebloembrood
PT120M
Zonnebloembrood
Een heerlijk zonnebloembrood recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Zonnebloembrood te bereiden
1. Meng het meel en zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Los de verse gist op in een kopje met een beetje lauw water en giet dit samen met 3 dL lauw water in het kuiltje. Als u instant gist gebruikt, kunt u dit onopgelost bij het meel doen. Kneed alles met een lichte soepele beweging minimaal 10 minuten tot er een gladde, soepele en elastische bal ontstaat. Voeg als het te droog is iets meer vocht toe.
2. Laat het deeg in een kom 60 minuten rijzen op een tochtvrije, warme plek. Dek de kom af met een vochtige doek. Na deze eerste rijs de zonnebloempitten toevoegen en kneed totdat alles in het deeg is opgenomen. Vorm het deeg en leg het in een met vetvrije spray bespoten bakvorm. Bestrijk het brood met melk en strooi er de zonnebloempitten over. Klein beetje aandrukken. Laat het deeg 45 minuten rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Dek de vorm wel weer af met een vochtige doek en plaats deze op een tochtvrije, warme plek.
3. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet het brood in de voorverwarmde oven en bak het in 35-45 minuten bruin. Haal het brood vanuit de oven meteen uit de vorm en laat het op een taartrooster helemaal afkoelen. Het brood is gaar als het bruin is en het hol klinkt wanneer er op geklopt wordt.
2. Laat het deeg in een kom 60 minuten rijzen op een tochtvrije, warme plek. Dek de kom af met een vochtige doek. Na deze eerste rijs de zonnebloempitten toevoegen en kneed totdat alles in het deeg is opgenomen. Vorm het deeg en leg het in een met vetvrije spray bespoten bakvorm. Bestrijk het brood met melk en strooi er de zonnebloempitten over. Klein beetje aandrukken. Laat het deeg 45 minuten rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Dek de vorm wel weer af met een vochtige doek en plaats deze op een tochtvrije, warme plek.
3. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet het brood in de voorverwarmde oven en bak het in 35-45 minuten bruin. Haal het brood vanuit de oven meteen uit de vorm en laat het op een taartrooster helemaal afkoelen. Het brood is gaar als het bruin is en het hol klinkt wanneer er op geklopt wordt.
Johann zegt: