KookJij

Alles over BBQ

Datum: 25 mei 2011 Categorie: Column, Tips Reacties: 0







Het BBQ seizoen is weer begonnen


De geschiedenis


Over de herkomst van de barbecque en het barbecueën doen vele verhalen de ronde. Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden. Vast staat dat de ontdekking van het vuur, en de wijze waarop de oermens dit kon laten ontstaan, het begin moet zijn geweest van het bereiden van vlees boven vuur.


"Barabicoa Taino' zijn de Arawakan-indianen die vroeger Puerto Rico, Hispanola en het oostelijke deel van Cuba bewoonden. Het woord baracbicu betekent in hun taal 'het heilige vuurbed'. Het zou een samenstelling zijn van de woorden Baba (vader), Yara (plaats), Bibi (begin) en Guacu (heilig vuur). Barabicu zou dus 'Vader van het begin van het heilige vuur' betekenen.

Daarnaast betekent barabicoa 'de stookplaats met vier poten met veel stokken van hout waarop het vlees werd geplaatst'.

Boekanier (piraat)

Het Franse woord Boucanier heeft ook met barbecueën te maken. De 'Taino'-indianen gebruikten het woord boucan voor een houten rooster waarop zij het vlees rookten. Boucan staat ook voor gerookt vlees. Een indiaan die zijn vlees rookte was dus een boucanier. Toen de indianen zich later meer en meer als piraten manifesteerden kreeg het woord boucanier (barbecuër) al gauw een andere betekenis.

Barbacoa

De Spaanse zeelieden, die de kunst van het vleesroosteren leerden van de Arawakan-indianen, staken houten pennen door hun vlees. Deze houten pennen noemden zij barbacoa.

BBQ tips

De gouden regels voor het barbecuen De Amerikaanse Steven Raichlen mogen we met een gerust hart omschrijven als Mr. Barbecue. Hij schreef diverse boeken over koken op de barbecue en verkocht miljoenen exemplaren. Zijn tips voor goed barbecuen kunnen we dus wel serieus nemen. Zijn bbq tips voor maximale smaak, de mooiste grillstreepjes en het voorkomen van aanbakken, luiden als volgt:

  • · Houd de barbecue goed heet. De test: houdt je hand op ± 10 cm afstand van het rooster en begin te tellen. Als je je hand niet langer dan 4 tellen boven de hitte kunt houden, is hij op temperatuur!

  • · Houd de barbecue schoon. Aangekoekte restjes op het rooster maakt dat gerechten gaan plakken en aanbranden. Houd het rooster dus goed schoon. Een staalborstel is daarbij een aanrader - het aanschaffen waard!

  • · Houd het rooster in de olie. Neem een vel keukenpapier en vouw het tot een klein ’sponsje’. Doop het in de olie en wrijf hiermee - met behulp van een Barbecuetang - het rooster in. Het invetten van het rooster voorkomt plakken en zorgt voor de allermooiste grillstreepjes!

  • · Handige hulpjes. Gebruik handige spiesen en roosters in allerlei maten en vormen: spanen en tangen om vlees, vis en groenten makkelijk om te draaien. Kwastjes om roosters en ingrediënten mee in te vetten. Aluminiumfoliebakjes om slim vis, garnalen of groenten te roosteren. Gek op wokken? Dan is een barbecuewok onmisbaar!

  • · Klaar voor de start. Begin met roosteren als het houtskool wit uitslaat en mooi gloeit.

  • · Niet vergeten. Zet altijd een emmer water in de buurt en gebruik een plantenspuit om vlammetjes mee te doven. Grote vlammen doof je met het deksel.


veiligheid

  • · Plaats de barbecue altijd buiten op een vlakke ondergrond.

  • · Zorg voor voldoende afstand tussen brandbare materialen.

  • · Houd zoveel mogelijk rekening met de wind.

  • · Neem geen risico bij het aanmaken en vooral bij het aanwakkeren van het vuur.

  • · Sterk ontvlambare vloeistoffen zoals spiritus of benzine zijn gevaarlijk en dus ongeschikt.

  • · Houd voor alle veiligheid een emmer water binnen handbereik.

  • · Laat de barbecue nooit onbewaakt.

  • · Houd kinderen en huisdieren uit de buurt.

  • · Verplaats de barbecue nooit als deze (nog) brandt.

  • · Doof het vuur meteen na de maaltijd.

  • · Leeg de barbecue niet te snel na gebruik in de vuilnisbak.

  • · Let op: as kan nog 24 uur lang nasmeulen.


aansteken

  • · Steek de barbecue tijdig aan. Een barbecue heeft tenminste een uur nodig om op temperatuur te komen.

  • · Gebruik een mix van houtskool en briketten. De houtskool zorgt ervoor dat de barbecue sneller op temperatuur is en de briketten gloeien langer.

  • · Plaats een bergje houtskool(briketten) in het midden van de barbecue en doordrenk deze met aanmaakvloeistof of leg middenin aanmaakblokjes en steek deze aan. Bedek de aanmaakblokjes zoveel mogelijk met houtskool(briketten). Als de houtskool eenmaal goed brand/gloeit (de blokjes zijn verdwenen), dan kunnen deze verdeeld worden over de barbecue.

  • · Pas als de vlammen zijn gedoofd en op de houtskool(briketten) een gelijkmatige wit-grijze aslaag ontstaat is de barbecue op temperatuur.

  • · Gebruik een starter om het houtskool sneller op temperatuur te krijgen.

  • · Zorg ervoor dat de aslade schoon is voordat je begint. Houtskool heeft voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen branden.

  • · Voeg tijdig nieuw houtskool toe. Leg deze aan de zijkant, zodat ze langzaam op temperatuur kunnen komen.


Zomer-idee

Maak van een gewoon barbecuevuurtje iets extra’s en gooi takken rozemarijn, laurierbladeren, tijm en oregano op de kooltjes. De kruidige rook die zo ontstaat geeft, het vlees een straaltje zon!

bewaartips voor vlees

  • · Ga na het kopen van vleesproducten zo snel mogelijk naar huis.

  • · Bewaar het vlees altijd in de koelkast of vriezer.

  • · Als het vlees dezelfde of de volgende dag wordt gebruikt, dan kan het in de koelkast worden bewaard.

  • · Als het vlees langer dan een dag moet worden bewaard, doe dit dan in de vriezer.

  • · Bevroren vlees de avond ervoor uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien.

  • · Bewaar het vlees zo lang mogelijk in de koelkast voordat je begint.

  • · Laat het vlees niet onnodig lang buiten de koelkast liggen. Mocht het vlees niet op gaan tijdens de barbecue, doe dit dan zo snel mogelijk weer in de koelkast.

  • · Vlees dat niet op gaat kun je ook even aanbakken en dan na afkoelen in de koelkast plaatsen.

  • · Leg het vlees nooit in de zon.

  • · Dek het vlees af met huishoud- of aluminiumfolie.

  • · Kip en varkensvlees moeten altijd helemaal gaar gegeten worden.

  • · Sommige producten kunnen van tevoren worden gekookt zodat deze al gaar zijn.

  • · Leg bereid vlees nooit bij rauw vlees, maar gebruik hiervoor altijd schone schalen.


barbecuetips

  • · Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel omdraaien is niet goed.

  • · Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.

  • · Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.

  • · Voordat u roostert dient gemarineerd vlees goed droog gedept te worden.

  • · Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.

  • · Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Even later gaat het vlees vanzelf los.

  • · Neem niet te grote stukken vlees per persoon, maar meer kleine stukjes (gourmetbarbecue).

  • · Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden.

  • · Bij een barbecue met verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.

  • · Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.

  • · Voor de gasbarbecue geldt dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.

  • · Als er vlammen ontstaan doordat er vet in de houtskool valt, gebruik dan een plantenspuit/waterpistool om vlammen te doven. Doe dit niet te vaak want dan dooft de hele barbecue.


volgorde van bereiden

De juiste volgorde van bereiden is erg belangrijk. Bereid vlees dat snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye, entrecote en een varkensoester als eerste. Bereid daarna vlees dat een langere bereidingstijd nodig heeft, zoals gehaktballetjes, hamburgers, beenham, saucijsjes, schouderkarbonade, worstjes etc. Als het rooster in hoogte verstelbaar is, maak hiervan dan gebruik om de temperatuur te regelen. Vlees dat snel klaar is, kun je het best op 10-20 cm boven het vuur plaatsen, vlees dat meer tijd nodig heeft op een hoogte van 25-40 cm. Op deze manier voorkom je dat de buitenzijde verbrandt terwijl de binnenkant nog rood is.

Belangrijk: vlees dat door en door gaar moet zijn, kun je het beste even voorgaren in bijvoorbeeld een oven of kokende bouillon. Vervolgens kun je het vlees op het rooster van een knapperig korstje voorzien.

Het schoonmaken

  • · Let op: de as kan nog 24 uur lang nasmeulen.

  • · Leeg dus de barbecue niet te snel na gebruik in de vuilnisbak.


Een warme zomeravond, wat vrienden op bezoek, een goed glas wijn en een barbecue: meer moet dat niet zijn. Maar na de pret, komt de afwas. Hoe krijgt u het beste uw rooster schoon?

  • · Het beste kan je de rooster nog de avond zelf in een natte oude krant wikkelen. De volgende dag kan je de rooster dan makkelijk schoonmaken met wat keukenpapier of met en prop aluminiumfolie. Een variant hierop: laat de rooster gewoon in nat gras liggen.

  • · Was je na je barbecue niet in staat om nog iets schoon te maken, wrijf de rooster dan de volgende dag af met een citroen.

  • · Leg het zwarte 'aangekoekte' rooster een dag in een vuilniszak met een flinke scheut ammonia. Daarna kan de zwarte 'koek' gemakkelijk met de afwasborstel worden verwijderd. (Doe dit niet met aluminium bakplaten!)

  • · Of wacht gewoon tot je volgende tuinfeestje. Steek dan de barbecue aan en laat de vlammen aan het rooster likken. Wrijf nadien grill af met een halve citroen, met een stalen borstel of met een prop aluminiumfolie. Gebruik uiteraard wel een hittebestendige handschoen.


Vetvlekken

  • · Smeer een 'verse' vetvlek meteen in met een beetje afwasmiddel. Na de barbecue meteen in de wasmachine.

  • · Smeer vetvlekken in met ossegalzeep, daarna op 30 °C wassen.

  • · Leg een stuk keukenpapier op de vlek. Strijk er met een warm strijkijzer over. Het vet wordt hierdoor weer vloeibaar en trekt in het keukenpapier.


 

Bron: Barbecuewijzer

Toineke

 

BBQ recepten vindt je natuurlijk op de site

 











Tot kokens

By: Toine Krijnen

 








 




 

 


 

 



« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten