Alles over BBQ
Datum: 25 mei 2011 Categorie: Column, Tips Reacties: 0 Het BBQ seizoen is weer begonnen De geschiedenis Over de herkomst van de barbecque en het barbecueën doen vele verhalen de ronde. Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden. Vast staat dat de ontdekking van het vuur, en de wijze waarop de oermens dit kon laten ontstaan, het begin moet zijn geweest van het bereiden van vlees boven vuur.
"Barabicoa Taino' zijn de Arawakan-indianen die vroeger Puerto Rico, Hispanola en het oostelijke deel van Cuba bewoonden. Het woord baracbicu betekent in hun taal 'het heilige vuurbed'. Het zou een samenstelling zijn van de woorden Baba (vader), Yara (plaats), Bibi (begin) en Guacu (heilig vuur). Barabicu zou dus 'Vader van het begin van het heilige vuur' betekenen.
Daarnaast betekent barabicoa 'de stookplaats met vier poten met veel stokken van hout waarop het vlees werd geplaatst'.
Boekanier (piraat)
Het Franse woord Boucanier heeft ook met barbecueën te maken. De 'Taino'-indianen gebruikten het woord boucan voor een houten rooster waarop zij het vlees rookten. Boucan staat ook voor gerookt vlees. Een indiaan die zijn vlees rookte was dus een boucanier. Toen de indianen zich later meer en meer als piraten manifesteerden kreeg het woord boucanier (barbecuër) al gauw een andere betekenis.
Barbacoa
De Spaanse zeelieden, die de kunst van het vleesroosteren leerden van de Arawakan-indianen, staken houten pennen door hun vlees. Deze houten pennen noemden zij barbacoa.
BBQ tips
De gouden regels voor het barbecuen De Amerikaanse Steven Raichlen mogen we met een gerust hart omschrijven als Mr. Barbecue. Hij schreef diverse boeken over koken op de barbecue en verkocht miljoenen exemplaren. Zijn tips voor goed barbecuen kunnen we dus wel serieus nemen. Zijn bbq tips voor maximale smaak, de mooiste grillstreepjes en het voorkomen van aanbakken, luiden als volgt:
veiligheid
aansteken
Zomer-idee
Maak van een gewoon barbecuevuurtje iets extra’s en gooi takken rozemarijn, laurierbladeren, tijm en oregano op de kooltjes. De kruidige rook die zo ontstaat geeft, het vlees een straaltje zon!
bewaartips voor vlees
barbecuetips
volgorde van bereiden
De juiste volgorde van bereiden is erg belangrijk. Bereid vlees dat snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye, entrecote en een varkensoester als eerste. Bereid daarna vlees dat een langere bereidingstijd nodig heeft, zoals gehaktballetjes, hamburgers, beenham, saucijsjes, schouderkarbonade, worstjes etc. Als het rooster in hoogte verstelbaar is, maak hiervan dan gebruik om de temperatuur te regelen. Vlees dat snel klaar is, kun je het best op 10-20 cm boven het vuur plaatsen, vlees dat meer tijd nodig heeft op een hoogte van 25-40 cm. Op deze manier voorkom je dat de buitenzijde verbrandt terwijl de binnenkant nog rood is.
Belangrijk: vlees dat door en door gaar moet zijn, kun je het beste even voorgaren in bijvoorbeeld een oven of kokende bouillon. Vervolgens kun je het vlees op het rooster van een knapperig korstje voorzien.
Het schoonmaken
Een warme zomeravond, wat vrienden op bezoek, een goed glas wijn en een barbecue: meer moet dat niet zijn. Maar na de pret, komt de afwas. Hoe krijgt u het beste uw rooster schoon?
Vetvlekken
Bron: Barbecuewijzer
Toineke
BBQ recepten vindt je natuurlijk op de site
Tot kokens
By: Toine Krijnen
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André