KookJij

Bier in en bij de maaltijd

Datum: 9 augustus 2011 Categorie: Column, Wist je dat? Reacties: 0

Bier in en bij de maaltijd

Omdat bier meer gevarieerde smaken bezit dan wijn en het al vlug bitter dreigt te worden in bereidingen, wordt het gebruik van bier dikwijls beperkt tot het aromatiseren van sauzen. Het volstaat daarbij meestal om de voorziene hoeveelheden wijn te vervangen door een scheutje bier, want tijdens het inkoken wordt het bittere karakter van het bier versterkt. De beste resultaten krijgt u door het bier stapsgewijze toe te voegen, zodat het niet de kern van het gerecht gaat vormen, maar slechts subtiel aanwezig is.

Stoofgerechten kunt u bijvoorbeeld met bier verrijken door een tiental minuten voor het einde van de stooftijd nog wat bier toe te voegen aan het stoofvocht. Eenmalig rijkelijk bier toevoegen, zou het gerecht uit balans halen, waardoor het bitterder gaat smaken. Dat negatieve effect kunt u eventueel terugdringen doortoevoeging van suiker, zoete vruchten (dadels, vijgen, pruimen) of groenten zoals wortelen, bleekselderij, prei, uien en rode paprika. Ook room, mäis- en aardappelmeel kunnen helpen om de bitterheid te verlagen, zij het dat u daardoor het stoofgerecht ook meer gaat binden. Stoofvocht of een saus met bier mag u ook niet te lang laten inkoken, want dan gaat het bittere eveneens overheersen.

Echt verfijnde biergerechten bereiden is geenszins eenvoudig en vraagt heel wat ervaring en talent. Bij de maaltijdkeuze zult u er hoe dan ook moeten over waken dat gerecht en bier perfect harmoniëren. Dat vergt in de eerste plaats een gedegen kennis van de smaakeigenschappen van de Belgische bieren en van heel wat voedingswaren. Combinaties met zurig-zoete en bittere bieren liggen nu eenmaal niet voor de hand. En voor een contrasterende keuken is het samengaan nog minder evident.

Globaal zijn er een vijftal stelregels voor een perfect huwelijk van bier en gerechten:

1. Kies eerst het gerecht en daarna pas het bier dat erbij hoort. Gerecht en bier moeten hetzelfde smaakgehalte of dezelfde smaaksterkte hebben. Bij een lichte schotel hoort een licht biertje, bij een meer geprononceerd gerecht hoort ook een meer uitgesproken karaktervol bier.
2. Bier en gerecht harmoniëren bij voorkeur met elkaar en dat betekent ook dat zuur, zoet en bitter in een gelijke verhouding terug te vinden zijn in de maaltijd en in het bier. Eventueel kunt u de biersmaak laten doorsijpelen in een vergezellende saus, maar dat is geen vereiste.
3. Bier hoeft geenszins in de saus, maar de specifieke smaak van een saus kan wel bepalend zijn voor de keuze van het bier.
4. Niet alleen het gerecht is belangrijk, ook de wijze waarop het wordt klaar gemaakt: stoven of bakken? Het wordt kiezen tussen een zachter of een meer uitgesproken bier.
5. Respecteer een logische volgorde in de keuze van zowel de gerechten als de bieren. Lichte, minder sterke bieren passen bij aperitiefhapjes en voorgerechten, meer karaktervolle en sterkere bieren horen bij de hoofdschotel. Voor het dessert kunt u overschakelen naar een meer specifieke zurig-zoetige of fruitige smaak. Evolueer door het menu heen van minder sterke naar meer uitgesproken smaken, van licht alcoholische naar sterke bieren. Het dessert kan daarop een uitzondering vormen afhankelijk van de keuze voor zoetige desserts of een kaasschoteltje.

Bier recepten :

http://www.kookjij.nl/informatie/00005000/bier.html

tot kokens

 

Toineke

By: toine Krijnen

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten