Bierbrouwen voor dummies
Datum: 15 maart 2018 Categorie: Algemeen, Eten en Drinken, Tips Reacties: 4In oktober 2017 heb ik besloten om zelf bier te gaan brouwen. Om te beginnen heb ik mij goed ingelezen en de nodige websites bezocht. In eerste instantie was ik terughoudend, dit omdat ik ook al eens, samen met mijn vader, een poging heb gedaan om wijn te maken. Het resultaat hiervan, dat was niet helemaal wat we gehoopt hadden. De eerste flessen waren zuur, de volgende batch was zo goed als smakeloos… We hebben hier redelijk snel de handdoek in de ring gegooid.
De reden dat ik besloten had om zelf bier te gaan brouwen, ik hou van bier, voornamelijk speciaalbier. Wat is er dan leuker om het zelf te maken, zeker als je de site’s mag geloven dat het niet zo heel moeilijk is om te doen.
Hoe ik ben begonnen… Ik was samen met mijn vrouw bij Just in Beer in Groningen, een winkel gespecialiseerd in de niet gangbare speciaalbieren, hiermee bedoel ik, de speciaalbieren die je niet snel in de supermarkt en slijterij vindt. En wat zagen wij daar? Een brouwpakket van Brouwbroeders, we hadden keus uit 3 soorten, hiervan was de keus gevallen op de tripel, het pakket was voldoende voor 5 liter bier.
De eerste stappen in het bierbrouwen zijn gezet! De zaterdag na we het pakket hadden gekocht, ben ik aan de slag gegaan. Bij het pakket zat een duidelijke handleiding hoe je alles moest doen. Een dikke middag bezig geweest en het jongbier zat in de gistingsemmer.
Nu kwam het lastigste van het hele proces… Het wachten tot het klaar is, het gistingsproces heeft toen ongeveer een week geduurd, hierna hebben we het bier in flesjes gedaan, de kleine flesjes met beugel van Barbar voldoen prima! Toen waren we aanbeland bij de volgende stap van het proces, het rijpen van het bier. Verdorie! Nog 2 week wachten (minimaal!) en dan pas proeven… Maar zo lang kon ik niet wachten, tijdens het bottelen heb ik een klein borrelglaasje met jongbier geproefd. Moet zeggen, de smaak viel mij mee.
Na het bottelen, het bier netjes 2 week laten staan en de eerste geopend. Een mooie plop was te horen. Wat een heerlijk gevoel geeft dat, dit betekend dat er in ieder geval koolzuur in je bier zit! Vervolgens het bier in een glas gedaan, er kwam ook een mooie schuimkraag op. En toen, the moment of truth, proeven! De smaak was wat beter dan 2 week geleden, maar ik vond het bier wat aan de bittere kant, ik dacht misschien komt dat wel omdat het bier lauw is. Dus een tweede fles in de koelkast gezet en deze later geproefd, en ja, het bittere was wat minder.
Ik herinnerde mij hier iets over gelezen te hebben, wederom terug naar het hobbybrouwen forum, en ja hoor! Daar las ik het, je kan beter je gebrouwen bier wat langer laten liggen, dan kan het rijpen en wordt de smaak beter. Zo gezegd, zo gedaan. De andere flesjes nog 2 week laten rijpen. En ja hoor! Het bittere wat er eerder aan zat, het was een heel stuk minder, de tripel was een stuk beter van smaak geworden. Een week later… de flesjes waren op!
Hierna heb ik nog een keer met een brouwpakket gebrouwen, dit was een weizen. Deze viel mij, na het rijpingsproces van een week of 5, wat tegen. De smaak was “waterig”, ik had meer smaak verwacht. Dan ga je je dingen afvragen, heb ik iets fout gedaan? Alle stappen nog een keer doorgelopen, ik kon geen fouten ontdekken. Maar, ik heb mij hier niet door laten kisten
Op dit moment heb ik een nieuw brouwsel staan, dit had een Eisbock moeten worden, maar qua alcoholpercentage heeft hij het niet gered. 5,5% is te weinig voor een Eisbock of een bock over het algemeen. Maar het is wel het eerste brouwsel wat ik aan de hand van een recept met “losse” ingrediënten heb gemaakt. Zo moest ik ook zelf het mout schroten etc… Een erg leuk proces om te doen.
Tijdens dit brouwproces heb ik mij betrapt op meerdere foutjes, ik denk, beginnersfoutjes. Maar daar leer je alleen maar van.
Ruim 1,5 week geleden was de tijd gekomen om te proeven. Ik maakte een flesje open en kreeg geen plop. Ik dacht hé! dit klopt niet! En nee, het klopte inderdaad niet. Het bier in een glas geschonken, geen koolzuur! Dat was wel een tegenvaller. Ik dacht… Kan ik nu alles door de gootsteen spoelen? Ik hoop het niet! Ik heb toen een hulplijn ingeschakeld, op mijn werk zijn collega’s die ook bier brouwen, daar de vraag gesteld en ja hoor! Ik kreeg een antwoord welke zeker het proberen waard was. Alle flessen leeg gegooid in een schone gistingsemmer en extra suiker toegevoegd, vervolgens weer gebotteld. En nu weer wachten… Nu, 1,5 week later, kon ik niet meer wachten en heb het flesje gepakt welke maar voor één derde gevuld was.
Ik maakte deze open, een luide plop was te horen! Een glimlach op mijn gezicht! Het bier in een glas geschonken, en ja hoor! Schuimvorming! Niet veel, maar het zag er goed uit. Een slokje genomen, en ja hoor! Een tinteling van koolzuur! De tip van mijn collega is hoogstwaarschijnlijk de redding geworden van “de bock die geen bock mocht worden”. Ja, ik heb hem daar naartoe gedoopt!
Nog een paar week wachten en dan een volle fles testen. Ik heb al wel door dat het, in dit geval, de moeite loont om te wachten.
Mijn conclusie, dat bier maken makkelijk is, Ja en nee, op zich is het niet moeilijk, maar er zijn zoveel valkuilen, haken en ogen, dat het erg makkelijk is om fouten te maken. Maar het kan niet dat alles gelijk de eerste keer goed gaat. Voor mij is het een super leuke hobby en ga jullie zeker meer op de hoogte houden als daar belang voor is!
Maar ik vraag mij wel af, zijn er meer KookJij leden die ook zelf bier brouwen of wijn maken? Ik ben wel benieuwd naar jullie verhalen/ervaringen!
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André