Brood en het zelf bakken
Datum: 29 maart 2020 Categorie: Eten en Drinken Reacties: 7De historie van brood gaat ongeveer 30.000 jaar terug. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond. Deze pap werd gekookt, gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur. Tegenwoordig zijn op talloze plekken in de wereld nog broden te vinden die lijken op deze eerste broden, zoals de Mexicaanse tortilla, Indiase rotis en naan en pita uit het Midden-Oosten. (Bron: Wikipedia).
Natuurlijk is dit een heel leuk weetje en is het tegenwoordig een stuk makkelijker om zelf brood te maken. Zelf ben ik, sinds kort, in het bezit van een broodbakmachine. Het is heel makkelijk, je koopt een kant en klaar pakje, gooit hem, samen met water, in de machine, kiest het programma en een paar uur later is je brood klaar. Dit vond ik leuk om mee te beginnen maar dan komt toch weer die hobbykok naar boven en ben ik gaan experimenteren met recepten. Hier is tot nu toe een volkoren-tarwebrood uit voort gekomen en ben nu aan het experimenteren met bier in plaats van water, helaas heb ik hier nog geen resultaten van.
Het recept voor het volkoren-tarwebrood is best simpel.
Het recept (voor een brood van 1500 gram);
* 530 ml water* 40 gr boter (ik heb roomboter gebruikt)* 1,5 tl keukenzout* 1,5 tl suiker* 810 gr Volkoren-tarwemeel* 7 gr gedroogde gist
Op de broodbakmachine heb ik het programma voor een donker volkorenbrood gebruikt. Helaas was de bovenkant wat ingezakt, de volgende keer een ander programma gebruiken, vaak gaat het beter als je het programma voor normaal brood gebruikt. Qua smaak is het brood heerlijk alleen niet erg luchtig. Daar is het recept misschien nog wat finetuning voor nodig.
Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd, wie van jullie gebruikt ook een broodbakmachine en wat voor meel/recepten gebruik jij?
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André