KookJij

De geschiedenis van Valentijn

Datum: 9 februari 2011 Categorie: Column, Wist je dat? Reacties: 0

Vandaag lichten we het fenomeen Valentijnsdag toe

Valentijnsdag

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën.

Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij Sint Valentijn. Een jonge Romein die werd gemarteld maar weigerde om zijn christendom op te geven. Hij stierf op 14 februari 269 na Christus. De legende zegt dat Valentijn een de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achterliet voor de dochter van een medegevangene waarop hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met 'Van jouw Valentijn'. Hier zou ook de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met 'jouw Valentijn'.

Een ander verhaal gaat over een priester in Rome die Valentijn heet.
Een keizer genaamd Claudius II had Romeinse soldaten verboden om te trouwen omdat hij van mening was dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Priester Valentijn negeerde deze regel en trouwde in het geheim jonge paren. De Keizer ontdekte dit en nam Valentijn gevangen en veroordeelde hem ter dood.

Cupido
Cupido is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met de liefde. Met zijn pijlen raakt hij de harten van zijn slachtoffers wie daardoor hopeloos verlief op elkaar worden

In de Griekse oudheid was hij bekend als Eros, de jonge zoon van Aphrodite, de godin van de liefde & schoonheid. Voor de Romeinen was hij Cupid, de moeder van Venus.

Valentijnsfeesten

Valentijnsfeesten verspreidden zich dan over heel Europa. Vaak ging het er liederlijk aan toe. Vrouwen dansten halfnaakt in het rond en sloegen daarbij schunnige taal uit. Na het vereren van de vruchtbaarheidsgodin doken ze de struiken in, waar de mannen al lagen te wachten. Hele orgieën speelden zich af op die vruchtbaarheidsfeesten.

Vanaf de Middeleeuwen werden de Valentijnsfeesten door de Christelijke kerkleiders verboden, omdat het in hun ogen heidense vruchtbaarheids feesten waren die een gevaar vormden voor de bevolking. Men  bleef de feesten echter gewoon door vieren en daarom besloot de kerk om het feest te kerstenen: beter gezegd ze probeerden er een Christelijk tintje aan te geven. De heilige Valentijn werd gekoppeld aan de 14e februari. Met een gerust  hart mag de bevolking vanaf nu Valentijnsdag "zij het op gepaste (kuise) wijze" vieren. Het is zeker dat de heilige Valentijn heeft geleefd, er zijn echter in de loop van de geschiedenis meerdere Heilige Valentijnen geweest.  Er was tijdens de Romeinse overheersing ook een priester genaamd Valentijn die stiekem jonge paartjes trouwde, zodat de mannen niet in het leger hoefden te dienen. De Romeinse keizer had  namelijk besloten dat ongetrouwde mannen betere soldaten waren. De keizer reageerde hierop met  een trouwverbod.

Valentijnskaarten

De populariteit van de valentijnskaart gaat tot ver terug in de Middeleeuwen. Destijds zongen verliefden hun tekst nog. De eerste geschreven valentijnskaart wordt toegewezen aan de in dat moment (1415) in de gevangenis verblijvende Charles, Hertog van Orleans. Hij verdreef zijn tijd met het schrijven van romantische versen voor zijn vrouw.

Vanaf de vroege Middeleeuwen werd het de gewoonte om op 14 februari, de dag van de Heilige Valentijn, elkaar kleine geschenken te geven zoals bloemen of chocolade.
Vanaf de 16de eeuw waren het versturen van geschreven kaarten gemeengoed. Ze werden met de hand gemaakt van gekleurd papier, waterverf en gekleurde inkt.
Aan het einde van de 18de eeuw deed de machinaal geproduceerde kaart zijn intrede.

Waar Valentijnsdag  nu oorspronkelijk vandaan is gekomen doet er eigenlijk niet zo veel  toe.
Iedereen weet nu wel dat we op 14 februari een geliefde of dierbaren kunnen verrassen met cadeautjes, kaartjes, bloemen en lieve wensen.

Voor Valentijnsrecepten verwijs ik graag naar deze pagina!

Tot kokens

Toineke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten