De slabak, het bestek en andere keukenhulpen
Datum: 12 januari 2011 Categorie: Column, Tips Reacties: 0Goed keukenmateriaal is een voorwaarde voor het welslagen van ieder gerecht.
Ook bij het maken van een salade gaat deze regel op.
Het maken van een salade is niet zo'n ingewikkelde zaak en de keukenattributen die er aan te pas komen zijn dan ook eenvoudig.
Het belangrijkst is natuurlijk de slabak, bij voorkeur van ongelakt, reukloos hout.
Zo'n houten slabak houdt de goede geuren van kruiden en dressings vast.
Spoel een houten slabak dan ook nooit om met een heet sop, maar veeg hem na gebruik goed uit met keukenpapier.
Een slakom van aardewerk of glas behoort ook tot de mogelijkheden.
Meestal ziet een salade er in zo'n kom heel decoratief uit.
Een slakom van plastic of metaal is uit den boze.
Door de inwerking van zuren geeft metaal een minder plezierige bijsmaak aan de salade en plastic wordt snel lelijk.
Een grote slabak of slakom geeft de tafel een feestelijke aanblik.
Er zijn ook individuele kommetjes verkrijgbaar, die gevuld met een salade bij de hoofdmaaltijd naast het bord kunnen worden gezet.
Een voordeel van deze kommetjes is dat de salade niet op het bord hoeft te worden geschept en daardoor niet de smaak van het hoofdgerecht of van op het bord overgebleven jus aanneemt.
Een goed slacouvert, vork en lepel waarmee de salade wordt gemengd, is van ongelakt hout of van hoorn of been.
Ook hier wordt het gebruik van metalen couverts ontraden, omdat de smaak van de salade hierdoor nadelig wordt beïnvloed.
Slamandjes, om de slabladeren buiten droog te slaan, zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn mandjes die kunnen worden opgevouwen en dus bijna geen ruimte innemen.
Met opvouwbare mandjes op pootjes, die ook dienst kunnen doen voor het bewaren van andere ingrediënten, bijvoorbeeld eieren.
Een slacentrifuge heeft het voordeel dat hij binnenshuis kan worden gebruikt, maar het is een apparaat dat veel ruimte inneemt.
De ware liefhebbers gebruiken in het geheel geen slamand of slacentrifuge.
Zij wassen de bladeren stuk voor stuk onder stromend koud water en betten ze dan voorzichtig droog met een keukendoek.
Voor het fijnhakken van kruiden zijn er houten bakjes met een bijbehorend halvemaanvormig hakmes.
De verse kruiden die er in worden fijngehakt spatten niet weg, maar blijven bij elkaar op een hoopje liggen.
Ook een kruidenmolentje kan goede diensten bewijzen.
Maal peper altijd vers uit de pepermolen, de smaak is veel beter dan die van gemalen peper in busjes.
Voor het snijden, hakken en snipperen van harde groenten en vruchten is een goed en scherp geslepen koksmes nodig met een lang lemmet, dat doorloopt en vastgeklonken is in het heft.
Een knoflookpersje is handig voor degenen die een teentje knoflook in de salade wat teveel van het goede vinden, maar er toch een vleugje knoflookaroma aan mee willen geven.
Goede knoflookpersjes hebben nog enkele extra's op de handgrepen, waarmee olijven en kersen kunnen worden ontpit en noten kunnen worden gekraakt.
Voor het persen van een enkele citroen of sinaasappel is een eenvoudig glazen of plastic citruspersje te verkiezen boven een elektrische citruspers.
Het schoonmaken kost dan minder tijd.
Tot de volgende keer
Toine Krijnen
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André