KookJij

Gaartijd, roostertijd en oventijd voor BBQ & Grill

Datum: 19 mei 2015 Categorie: Eten en Drinken, Kooktechnieken, Tips Reacties: 4

Regelmatig wordt gevraagd hoe lang een stuk vlees op de BBQ moet blijven liggen om de gewenste gaarheid te verkrijgen. Hoe lang moet iets in de oven? Het garen van een stuk vlees hangt af van het soort vlees. Zitten er veel pezen en zenen in, dan zal het lang en op een relatief lage temperatuur moeten garen. Is het vlees van een spierstuk dat normaliter niet veel wordt gebruikt, dan is een relatief hoge temperatuur en een kortere tijd vereist. Is het een dik stuk of een dun stuk? Zitten de botten er nog in en/of zit het vel er nog omheen?

Wat is de afstand tussen warmtebron en vlees? (houdt het tussen de 10 en 12 cm). Wat is de temperatuur van de hittebron? Onderstaand schema is een kapstok om vooruit te kunnen. Het is dus geen absolute tijd, die wordt aangegeven. Het is meer: begin daarmee en zie of het resultaat gewenst is. Zo niet dan is een geringe aanpassing in de tijd voldoende om een redelijk succes te hebben.


Grilltijden BBQ

Ga uit van een stuk vlees van ongeveer 2 cm dik en gebruik een verchroomd rooster met kleine gaten of een gietijzeren rooster met kleine gaten. Het te garen stuk vlees, kip of gevogelte wordt op de helft van de aangegeven tijden omgedraaid. Gevogelte dient volledig te worden gegaard (helder sap moet er uitkomen). Varkensvlees en lamsvlees moet minstens rosé zijn gegaard.

Soort Tijd Opmerking
Visfilets 4 - 6 minuten  
Vissteaks 4 - 6 minuten  
Garnalen 5 minuten  
Worst (voorgekookt, bijv. Hot Dogs) 4 - 6 minuten  
Worst (niet voorgekookt) ± 8 minuten  Vlees van te voren bijna gaar bakken
Kipfilets 8 - 12 minuten  
Lamscarbonades met of zonder bot 12- 16 minuten  
Varkenscarbonades 12- 16 minuten  
Runder-/varkens-/Lamsgehakt Hamburgers cq Gehaktballen 10 - 16 minuten  
Entrecôte 2 à 3 cm dik 8 - 14 minuten Rood/rare
Entrecôte 2 à 3 cm dik 14 - 18 minuten Medium
Biefstuk 2 à 3 cm 8 - 14 minuten Rood/rare
Biefstuk 2 à 3 cm 14 - 18 minuten Medium
Speklappen 15 - 20 minuten  
Saté 8 - 10 minuten  
Spiezen 7 - 9 minuten  
Forel 12 - 15 minuten  
Schol ± 12 minuten  
Tomaten 15 - 20 minuten  
Aubergine plakken 15 - 20 minuten  
Courgette plakken 15 - 20 minuten  
Paprika ± 20 minuten  

 

Contact grill

Soort Tijd Opmerking
Visfilets met vel 4 -5 minuten Vel onder
Zalmsteak 8 - 10 minuten  
Garnalen (groot) 2 - 4 minuten  
Worstjes (vers) 15 - 18 minuten Gaatjes prikken
Worstjes (dik) 12 minuten Gaatjes prikken
Worstjes (dun) 8 - 10 minuten Gaatjes prikken
Hamburgers (1 - 2 cm dik) 4 - 7 minuten  
Kipfilet met vel/botten 12 - 14 minuten  
Kipfilet zonder vel botten 10 - 12 minuten  
Karbonades 2 - 3 cm dik 12 - 13 minuten  
Entrcôte van ± 2 - 3 cm dik 2 minuten  Rood/rare
Entrcôte van ± 2 - 3 cm dik 3 minuten Medium
Entrecôte van ± 1 cm dik 1 minuten Rood/rare
Entrecôte van ± 1 cm dik 2 minuten Medium
Biefstuk van ± 2 - 3 cm dik 2 minuten Rood/rare
Biefstuk van ± 2 - 3 cm dik 3 minuten Medium
Biefstuk van ± 1 cm dik 1 minuten Rood/rare
Entrcôte van ± 2 - 3 cm dik 2 minuten Medium



Ovengaring

Oven voorverwarmen op 80 graden Celsius. Vlees is gaar wanneer kerntemperatuur is bereikt (af te lezen op een kern-thermometer). Daarna nog even in een piepend hete pan het vlees snel bruinen. Dan minstens 10 minuten laten rusten. Overigens geldt dat rusten eigenlijk altijd voor vlees bereidingen.

Soort Kerntemperatuur  
Varkenshaas 56 °C   
Côte de boeuf 42 °C  
Kipfilet 68 °C  
Eendenborst 42 °C  
Everzwijn 52 °C  
Kalfsvlees 48 °C  
Varkensgebraad 56 °C  
Rosbief (Rosé) 40 °C  
Kalkoenfilet 68 °C  
Parelhoen 65 °C  
Hertekalf 42 °C  



Omzetten van kooktijden

Van traditionele fornuistijd naar (s)low cooking cq high cooking 

Traditioneel Slow cooking High cooking
15 - 30 minuten 4 - 6 uur 1 1/2 - 2 1/2 uur
35 - 45 minuten 6 - 8 uur 3 - 4 uur
50 minuten - 3 uur 8 - 10 uur 4 - 6 uur

 

Tips

- Blijf er altijd bij staan.
- Geen enkele BBQ is gelijk, dus een beetje experimenteren hoort er wel bij.
- Zijn er te veel zwarte randjes of plekken, dan is het gezondheidskundig goed om die te verwijderen.
- Houd altijd een emmer water in de buurt.

Nogmaals: De hierboven genoemde tijden zijn geen wetten van Meden en Perzen, ze zijn bedoeld als kapstok en of handvat. Eigenlijk zou je voor jezelf moeten noteren wat de tijden zijn voor je eigen BBQ - installatie.

 

Bron: Jan A. van der Hoeden 

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Tanja

Tanja zegt:
Zo is het heel duidelijk!! :-) Bedankt!
Egbert Menger

Egbert Menger zegt:
Dank!
barbara

barbara zegt:
Super handig!! Aankomend weekend ga ik voor het eerst BBq'en met mijn nieuwe BBq!!
Bas doolaar

Bas doolaar zegt:
Prima

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten