KookJij

Garneren

Datum: 6 januari 2011 Categorie: Column, Kooktechnieken, Tips Reacties: 1

Het oog wil ook wat, luidt het gezegde. Een mooie presentatie van gerechten is heel belangrijk.
Een mooie schaal, een plukje verse kruiden, mooi gesneden groenten of een toef slagroom maken de maaltijd een stuk aantrekkelijker.
Sommige keukens zijn zelfs beroemd om hun fraaie garneringen.
Denk maar eens aan de Chinese en Japanse keuken.

Boter

Mooi op de ontbijttafel of bij een buffet: boter in krullen of bolletjes.
Gebruik bij de bereiding van verschillende vormen, altijd koude boter.
Doop het lepeltje of mesje eerst in warm water. Niet in heet water want dan smelt de boter.
Laat de bolletjes of boterkrullen altijd eerst een half uurtje in de koelkast opstijven.
Botervormen

zoals bloemen, blaadjes of dieren kunnen ook gemaakt worden met behulp van een flexibele botervorm.
Vul deze met zachte boter en leg ze ongeveer drie kwartier in de diepvries.
Grotere en dikkere figuren iets langer.
Citroen- en Groentetrekkers

Hoewel dit mesje of trekkertje voornamelijk gebruikt wordt om heel fijne stukjes citroenschil te verkrijgen, heet hij sambaltrekker.
De reden is dat in sommige sambals verse citroenschil is verwerkt.
Boen de schil van de citrusvrucht met een borsteltje onder de lauwwarme kraan af om het waslaagje op de schil te verwijderen.
Om de verwarring compleet te maken heet dit apparaatje citroentrekker.
Deze wordt gebruikt om dunne reepjes schil van een groente of citrusvrucht te snijden. Komkommer, wortel en courgette, maar ook citroen en sinaasappel zien er in plakjes gesneden extra mooi uit.
Radijs

Met deze radijsjessnijder kun je snel mooie bloemen maken.
Leg de radijsjes na het snijden direct op ijswater zodat de bloemen mooi gaan openstaan.
Spuitmondjes

Onmisbaar bij het garneren van taarten en koekjes is een spuitzak met verschillende spuitmondjes.
Grote spuitmondjes kunnen ook gebruikt worden bij het maken van rozetten aardappelpuree.
Vul een spuitzak als volgt: neem de spuitzak iets onder de bovenkant vast. Sla de rand van de spuitzak als een manchet over je hand terug en schep de slagroom of puree erin.
Sla de rand van de spuitzak weer terug.
Schud de room of puree naar beneden en schud zodat er geen luchtbellen meer inzitten.
Draai de bovenkant stevig dicht zodat er geen lucht meer in de zak zit.
Duw voorzichtig vanaf de bovenkant.
Maak het eerste figuurtje altijd even op een stuk keukenpapier. Er kan wat lucht in het spuitmondje zitten.
Meloenbolletjes

Dit meloenbolletjeslepeltje of -schepje heet ook wel pommes parissiene-boortje of omdat er oorspronkelijk aardappelbolletjes mee gemaakt werden.
Er zijn verschillende maten en naast ronde vormen ook ovale.
Steek het lepeltje diep in de vrucht en draai helemaal rond. Je kunt bolletjes meloen, maar ook van mango maken en natuurlijk van aardappelen, komkommer, courgette enz.
Uitsteekvormpjes

Behalve gladde en gekartelde ronde uitsteekvormpjes voor deeg zijn er ook uitsteekvormpjes om mooie figuurtjes te maken van kaas of groente.
Gebruik hiervoor uitsteekvormpjes met een scherpe rand.
Leg de kaas, het deeg of de groente op een stevige ondergrond en druk het vormpje er stevig en gelijkmatig in.
Leg bij groente met een harde schil zoals paprika de zachte kant naar boven.
Rijsttimbaaltjes

Voor het maken van mooie hoge kegels van rijst bestaan rijsttimbaaltjes.
Voor het maken van 1 persoons of grote cirkels van rijst bestaan speciale rijstringen.
Bolletjes van rijst zijn heel eenvoudig te maken met een ijsbolletjestang.
Neem niet te droge rijst zoals bijvoorbeeld Pandan- of Basmatirijst en druk de rijst in de vorm.
Keer de vormpjes boven het bord.

Toine Krijnen

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

anita

anita zegt:
Jazeker, het oog wil zeker wat, en je kunt hele leuke dingen maken hoor, met boter is er zeker heel leuk en creatief te boetseren, wat je met klei kan kun je met boter ook, maar hou het wel in de koelkast. Krullen van sinaasappelschillen, citroenschillen e.d en kartelrandjes aan je vruchten maken, stervormige komkommerschijfjes, je kunt het zo gek niet bedenken, met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Hardstikke leuk hoor wat je hier heb neergezet, met veel tijd en moeite gedaan, mijn compliment, ben het helemaal met je eens, de garnering maakt het het gerecht af! En met kleur zeer zeker.

Groetjes van Anita.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten