Kerstscherven
Datum: 17 december 2009 Categorie: Wist je dat?, Column Reacties: 6Soms gebeuren er onwaarschijnlijke dingen in ons leven. Niemand zal bijvoorbeeld kunnen of willen geloven op wat voor onnozele manier Teun Strikwerda z'n gekke bijnaam kreeg.
Omdat Juf Mooibroek van de eerste en tweede klas met haar worstvingertjes slecht met krijtjes om kon gaan, had ik voor haar een bordtekening gemaakt. Een paar uur was ik de laatste schooldagen voor de kerst verwoed met allerlei kleuren bordkrijt bezig geweest; de vloer was vuilwit geworden van 't krijtgruis, maar het eindprodukt was overdonderend; een meer dan levensgrote gul lachende kerstman; het leek wel of er echt haar op het bord zat! Ik had de Rembrandtschool eer aangedaan. Voor het eerst en het laatst dat jaar knikte Van Putten, ons schoolhoofd, me goedkeurend toe. Het was allemaal te mooi om lang te mogen duren: Van Putten even wat milder gestemd, buiten Ten Boer onder een gezellig pak wollige sneeuw en dat met de kerstvakantie in het vooruitzicht!
Geluid van brekend glas bracht het hele personeel, drie man sterk, samen voor het schoolraam. Wat we zagen was een plotselinge gestaakte sneeuwbalstrijd en een in paniek weghollende Teun Strikwerda. Resoluut stapte Jan van Putten naar buiten en reed in zijn autootje het dorp in: de jacht op de vluchteling was geopend. Op 't plein hoorde ik wat er gebeurd was: een harde sneeuwbal van Wilfried, afgevuurd op de kleine 'Strik' miste, en verbrijzelde het grote zijraam van de aan de school grenzende hoofdenwoning; de verslagenheid was algemeen!
Ergens bij de brug over het Damsterdiep reed de bovenmeester zijn voortvluchtige leerling klem, liet hem in zijn Dafje stappen en koerste naar de plaatselijke timmerman, waar hij een stuk zachtboard van één bij twee meter bestelde. Dat kon natuurlijk niet in de Daf en daarom mocht Teun het onhandelbare ding langs een langgerekte dorpsstraat naar de school zeulen, daarbij bekeken door vrijwel iedereen uit het dorp!
Onder toezicht van Van Putten en de hele schoolbevolking moest de kleine Teun de grote plaat met een hamer voor het raam tikken en daarbij hoorden we voor 't eerst de kreet: " Ha, die Teun Triplex!" en op dat moment kreeg de jongen zijn bijnaam.
De kerstboom van het hoofdengezin verhuisde naar een andere hoek van de woonkamer en de volgende dag begon ook voor Teun de vakantie, een kerstvakantie die hem nog lang zou heugen. "Teun Triplex", dat timmerman Bultema hem een stuk zachtboard had meegegeven, veranderde niets meer aan die scheldnaam.
Enige tijd geleden ben ik nog eens in Ten Boer geweest; een neef en naamgenoot van me ging er trouwen of wonen. Veel is er in dat dorpje niet anders geworden, als je een nieuwbouwwijk, een zwembad en bejaardensoos niet meetelt en Teun Triplex kende iedereen nog, want bijnamen hebben op dorpen een lang en taai leven.
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André