KookJij

Leuk om te weten

Datum: 3 juli 2013 Categorie: Verhalen en gedichten, Eten en Drinken Reacties: 2

Stiekeme trucjes om meer bladgroenten te eten



© thinkstock.

 

Gezond eten is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als het op bladgroenten aankomt. Hoewel die vol gezonde voedingsmiddelen zitten, houden veel mensen niet van de smaak van spinazie, kool, enzovoort. Met een paar slimme trucjes kan je die bladgroenten toch in je maaltijden verwerken, zonder dat je ze smaakt.


1. Gebak
Pureer groenten en voeg ze toe aan je muffins, luidt het advies van dr. Elisa Zied. Als je de groenten combineert met andere smaakvolle ingrediënten, zoals bosbessen of chocolade, zal je de spinazie niet eens proeven. Onthoud wel dat dit geen vrijgeleide is om alle muffins in één keer op te eten.

2. Eieren
Dr. Elizabeth Ward zweert dan weer bij bladgroenten in omeletten, vooral met boerenkool is dat een goed idee. Die kan je makkelijk diepgevroren kopen en aan je eieren toevoegen.

3. Pasta
De kans is groot dat jij je pasta enkel eet met wat vlees of vis, maar deze gerechten zijn ideaal om groenten aan toe te voegen. "Spinazie is bijvoorbeeld een goede keuze", weet Julie Upton.

4. Smoothies
Fruitsmoothies zijn een ideale manier om je dag mee te beginnen, maar je kan daar ook groenten aan toevoegen. Denk aan spinazie of kool. "Een handvol bladeren zal je smoothie geen groene kleur - of smaak - geven."

5. Pizza
Zelf pizza maken is een goed idee, zeker als je er dan wat extra groenten aan toevoegt. Een handvol bladgroenten is ideaal in combinatie met de warme en vloeibare kaas op je pizza. Dr. Upton raadt aan om je deeg enkel te bakken met verse mozzarella. Als de pizza uit de oven komt, bedek je ze met een mix van rucola, kerstomaatjes, olijfolie en azijn.

6. Bonen
"Als ik zwarte bonen klaarmaak, voeg ik er naast tomaat, ajuin, look en komijn ook een handvoel bladgroenten aan toe, zoals spinazie, snijbiet of kool. Die geven extra kleur, textuur en smaak", luidt de tip van dr. Forberg.

7. Soep
Elke groente kan gepureerd worden en toegevoegd worden aan een soep, klinkt het dan weer bij dr. Bauer. Dit trucje is een goed idee voor al wie niet houdt van de smaak van bladgroenten, want door de combinatie wordt die gecamoufleerd.

Ken jij nog manieren om meer (blad)groenten toe te voegen aan je maaltijden? Laat het ons weten.

(Door: Lien Buyck)

By: derbyke

 

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Liesbeth

Liesbeth zegt:
Ik voeg vaak een paar deelblokjes spinazie toe aan soep, dit lijken dan net groene kruiden. Een paar wortelen toevoegen aan appels en sinaasappels die door de sapcentrifuge gaan. Een groene kruidensaus voor bij de bbq, met een paar spinazieblokjes.
En tot slot: inderdaad veel fijngesneden groenten toevoegen aan soepen en sauzen, bijv. bij de pasta. Zo krijgen mijn kids tòch genoeg vitamientjes binnen zonder dat altijd te weten. En een grote schaal rauwkost als komkommer en tomaten staat hier altijd op tafel bij het diner!
Leticia Bartlett

Leticia Bartlett zegt:
Vitamine A: goed voor huid, ogen, groei, botopbouw, weerstand. Zit in: lever, halvarine, margarine, boter, bak- en braadproducten, vis, melk en eidooier. Vitamine B1: goed voor hart, zenuwstelsel, spijsvertering. Zit in: brood, graanproducten, aardappelen, groente, vlees, melk Vitamine B2: goed voor huid, haar, zenuwstelsel. Zit in: melk, vlees, groente, fruit en graanproducten Vitamine B3: goed voor cellen, zenuwstelsel. Zit in: vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen Vitamine B5: goed voor aanmaak hormonen, weefselherstel. Zit in: vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk, groente en fruit. Vitamine B6: goed voor weerstand, groei, huid, spieren, spijsvertering. Zit in: vlees, vis, eieren, brood, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk en kaas. Vitamine B8: goed voor stofwisseling, huid, haar. Zit in: eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Vitamine B11: goed voor lichaamsgroei, rode bloedcellen, ruggenmerg ongeboren kind. Zit in: groente, fruit en vooral volkoren producten. (foliumzuur) Vitamine B12: goed voor rode bloedcellen, zenuwstelsel. Zit in: dierlijke producten, als melk, vlees, vis, schaaldieren en eieren. Vitamine C: goed voor weerstand, bloedvaten, snelle wondgenezing. Zit in: fruit (vooral citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien), groente (vooral broccoli, paprika en koolsoorten) en aardappelen. Vitamine D: goed voor tanden, sterke botten, botontkalking, weerstand. Zit in: lever, eieren, vette vis en in mindere mate vlees en zuivel. Vitamine E: goed voor: hart, rode bloedcellen, zenuwen, spierweefsel. Zit in: plantaardige oliën, noten en groene bladgroenten. Vitamine K: goed voor: bloedstolling, botgroei, Zit in: vooral groene bladgroenten, andere groente, fruit, melk, vlees, eieren en graan.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten