Leuk om te weten
Datum: 3 juli 2013 Categorie: Verhalen en gedichten, Eten en Drinken Reacties: 2Stiekeme trucjes om meer bladgroenten te eten
Gezond eten is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als het op bladgroenten aankomt. Hoewel die vol gezonde voedingsmiddelen zitten, houden veel mensen niet van de smaak van spinazie, kool, enzovoort. Met een paar slimme trucjes kan je die bladgroenten toch in je maaltijden verwerken, zonder dat je ze smaakt.
1. Gebak
Pureer groenten en voeg ze toe aan je muffins, luidt het advies van dr. Elisa Zied. Als je de groenten combineert met andere smaakvolle ingrediënten, zoals bosbessen of chocolade, zal je de spinazie niet eens proeven. Onthoud wel dat dit geen vrijgeleide is om alle muffins in één keer op te eten.
2. Eieren
Dr. Elizabeth Ward zweert dan weer bij bladgroenten in omeletten, vooral met boerenkool is dat een goed idee. Die kan je makkelijk diepgevroren kopen en aan je eieren toevoegen.
3. Pasta
De kans is groot dat jij je pasta enkel eet met wat vlees of vis, maar deze gerechten zijn ideaal om groenten aan toe te voegen. "Spinazie is bijvoorbeeld een goede keuze", weet Julie Upton.
4. Smoothies
Fruitsmoothies zijn een ideale manier om je dag mee te beginnen, maar je kan daar ook groenten aan toevoegen. Denk aan spinazie of kool. "Een handvol bladeren zal je smoothie geen groene kleur - of smaak - geven."
5. Pizza
Zelf pizza maken is een goed idee, zeker als je er dan wat extra groenten aan toevoegt. Een handvol bladgroenten is ideaal in combinatie met de warme en vloeibare kaas op je pizza. Dr. Upton raadt aan om je deeg enkel te bakken met verse mozzarella. Als de pizza uit de oven komt, bedek je ze met een mix van rucola, kerstomaatjes, olijfolie en azijn.
6. Bonen
"Als ik zwarte bonen klaarmaak, voeg ik er naast tomaat, ajuin, look en komijn ook een handvoel bladgroenten aan toe, zoals spinazie, snijbiet of kool. Die geven extra kleur, textuur en smaak", luidt de tip van dr. Forberg.
7. Soep
Elke groente kan gepureerd worden en toegevoegd worden aan een soep, klinkt het dan weer bij dr. Bauer. Dit trucje is een goed idee voor al wie niet houdt van de smaak van bladgroenten, want door de combinatie wordt die gecamoufleerd.
Ken jij nog manieren om meer (blad)groenten toe te voegen aan je maaltijden? Laat het ons weten.
(Door: Lien Buyck)
By: derbyke
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André