KookJij

Magnetron is een drama.

Datum: 14 januari 2011 Categorie: Column, Tips Reacties: 3

Een magnetron is feitelijk niet veel anders als een dure waterkoker. Maar dan wel een waar je wat meer kanten mee op kunt, omdat zo goed als alles op deze aardkloot wel water bevat. Een bordje wordt nog eerder heet dan de gehaktbal die er op ligt...?
Maar fast cooking is 'je van het' tegenwoordig dus opwarmen is het devies.

Er zijn veel kooktechnieken..tel ze maar uit.....14 of meer want er is ook zoiets als koken met stikstof en meer flauwekul die topkoks uithalen.  Misschien haal je de 20 wel.
Twee voeten op de grond en gewoon doen en lekker koken, bakken en braden. Niks niet fastfood uit de magnetron. Gatver, wat een ellende. Alle inhoud van je dure diepvriespakje wordt niet tegelijk heet en wat nou roeren in je multiplasticbakje.
Heb je nog niet begrepen dat een maaltijd voor jezelf maken niet langer hoeft te duren dan 30 minuten. Ja, ook nog even langs Appie, maar dat is mogelijk goed voor je sociale contacten, want anders is het toch maar gelijk voor de buis of flatscreen.

Een magnetron is dus alleen maar in staat om watermoleculen in extase te brengen en dat is alleen maar goed voor water, soepen, sauzen en alles wat normaal ook in een pannetje kan worden verwarmd.
Broodje oppiepen, oliebol warm maken, groenten verwarmen? Vergeet het. De oliebol wordt een kleffe bal. De groenten zijn heel even heet en koelen dan razend snel af.
Vlees of vis ontdooien? Leg gewoon 12 uur tevoren de handel in de koelkast, want de kans dat de magnetron de helft van je dure vis en vlees verknald is 99,9 procent.

Ook ik heb mijn fouten gemaakt met de magnetron.
Je kunt gerust een metalen steelpannetje (met inhoud uiteraard) in de magnetron plaatsen ondanks dat alleman zegt dat er geen metaal in de magnetron mag.
Maar ik heb wel mijn jatten verbrand toen ik het pannetje bij de plastic/bakelieten handgreep eruit wilde pakken. Ik bedoel maar.

Kookgroet,

Hugo.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

anna

anna zegt:
Luwadder @ 14 Jan 11 15:21
Die magnetron heeft zeker iets tegen je.... Broodje oppiepen, oliebol stukje banketstaaf? 10 seconden: lekker! Niet langer, dan wordt de boel klef of keihard.... Zakje groenten: met vork vier gaatjes inprikken (snijbonen b.v.) 3 minuten... Vlees ontdooien op stand 40% 3-4 min: klaar om te kruiden en te braden. In een plastic (!) rijstkoker van Blokker: aangegeven hoeveelheden, 7 min. altijd prima resultaat. 2 aardappelen in de schil met flinke bodem water: 6 minuten: heerlijk. En een beker chocolademelk anderhalve minuut met lepeltje erin: lekker warm! Geen pannetje af te wassen! Als ik tijd had ging ik nog wel even door, maar ik moet weer even mantelzorgen...
Tania

Tania zegt:
Hugo, als ik je dramatische ervaringen met de magnetron doorlees bekruipt me het gevoel dat je dat wellicht toch met meer apparaten hebt. Wat is er tenslotte simpeler dan voor verhitten van producten even de magnetron te gebruiken. De magnetron is een gebruiksartikel dat het leven gewoon nog wat makkelijker maakt. Jij legt je vlees of vis 12 uur tevoren in de koelkast, dat is prima. Ik vergeet dat wel eens en ben dan toch erg content met de ontdooistand op m'n jetchef. (Is overigens nog nooit mislukt!). Zo zie je maar, iedereen moet het maar gewoon op z'n eigen wijze doen.
Toine

Toine zegt:
Ik weet er ook nog wel een paar.

Citrusvruchten geven meer sap vrij wanneer ze eerst 10 à 20 seconden op vol vermogen in de magnetron verwarmd worden. Laat ze even liggen en pers ze daarna uit.

Een praktische manier om borden voor te verwarmen in de magnetron: spoel de borden onder koudstromend water af en verwarm ze op elkaar 1 à 1 1/2 minuut op vol vermogen. Droog de borden daarna af.

Verwarm, om geurtjes te laten verdwijnen, een glas water met wat citroensap of azijn 2 minuten op de hoogste stand. Daarna de binnenwanden van de magnetron met een doek droogwrijven.

Gerechten die u in de magnetron bereidt krijgen geen knapperig korstje. Gebruik daarom de volgende truc: verkruimel cornflakes en meng ze met bijvoorbeeld geraspte kaas of kruiden en bestrooi het gerecht ermee. Knapperig korstje gegarandeerd!

tot kokens

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten