Oliebollen
Datum: 27 november 2016 Categorie: Column Reacties: 2Als we de hoek omslaan zien we opeens een partytent in de straat en bakkers druk met oliebollen bakken. Er is ook een kraam waar je allerlei soorten brood kunt proberen en kopen en kinderen die aan een lange tafel figuurtjes maken van speculaasbeslag. We komen dichterbij en zien een grote schaal warme oliebollen liggen. We mogen er zelfs een pakken. Dat worden er wel drie. Ik kijk naar de kinderen die sinterklaas en zwarte piet proberen vorm te geven. Dat valt niet mee. Als ze klaar zijn gaat alles op een metalen blad en dan brengt een bakker dat ding naar de oven waar het met de schietstok naar binnen wordt geschoven. Hoelang duurt het nou, vragen de kinderen. Ongeveer een kwartier antwoordt de bakker. Buiten geniet ik van stukjes brood opgetuigd met kaas en sausjes en houd de tijd in de gaten want ik wil die speculaasproducten wel eens uit de oven zien komen. Als het zover is, zijn ze wat ‘uitgelopen’, maar wel lekker hard en ongetwijfeld ook zoet: echt speculaas. Ik pak nog een olie bol en loop wat rond. Nieuwsgierig kijk ik toe hoe een bakker oliebollen ‘poept’ met een speciaal toestel dat ze in de hete olie deponeert. Een andere bakker keert ze voortdurend en als dat lang genoeg heeft geduurd mogen ze even uitdruipen en dan komen ze in die grote schaal terecht. Als we naar huis lopen pakken we er beiden nog een: wat is er nou lekkerder dan een gloeiendhete oliebol!
Cor Snijders
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André