KookJij

Spekjes in azien

Datum: 12 december 2012 Categorie: Kerstverhalen 2010, Oproepjes, Eten en Drinken Reacties: 8

Beste mensen,

Ik ben voor mijn vader op zoek naar een recept dat hij zich van zijn jeugd herinnert (hij is 78), en dat heette "spekjes in azien". Voorzover hij het zich herinnert was het een limburgs / brabants gerecht, een stamppot om precies te zijn (waarschijnlijk met andijvie), waarbij bij het bakken van de spekjes wat azijn werd toegevoegd om het knapperig te maken. Wie zou mij hieraan kunnen helpen? U zou me (en zeker mijn vader) een groot plezier doen!

 

By: verelst

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Derbyke

Derbyke zegt:
Hallo verelst, we zullen ons best doen en gaan op zoek naar jouw heerlijk recept Spekjes in azien hopelijk voor de kerst vinden we het.
Je hoort nog van ons en zeker van de kookliefhebbers van Kookjij.
In elk geval fijne feestdagen van het Kookjij-team.

Hilde
Derbyke

Derbyke zegt:
Heb even gegoogeld mogelijkheden genoeg, http://winterkost-recepten.nl/boerenkool-recept/ of gewoon spekjes met azijn intikken keuze genoeg. Hopelijk vind je een recept naar jullie keuze. Groetjes Hilde;-)
Mia Heylen

Mia Heylen zegt:
Gepikt van Jeroen Meus, hopelijk vind je Pa hier iets van terug uit z'n jeugd jaren

300 g sperzieboontjes
2 sjalotten
4 plakken gerookt spek (0,5 cm dik)
4 eieren
1 scheutje ciderazijn (of natuurazijn)
1 klontje boter
peper
zout

de vinaigrette:

1 eetlepel graanmosterd (of gewone mosterd)
2 eetlepels ciderazijn (of natuurazijn)
4 eetlepels olijfolie
peper
zout

afwerking:

verse peterselie
1 snuifje grof zout (bv. fleur de sel)

bereiding:
de Luikse salade:

Breng twee potten met water aan de kook. Doe in beide een snuifje zout.

Maak de aardappelen schoon en kook ze gaar in de schil.

Nijp de topjes van de sperziebonen en was de groente.

Zodra het water in de tweede pot kookt, gaar je daarin de boontjes tot ze beetgaar zijn. (Proef regelmatig even een boon om te controleren of ze gaar zijn.)

Spoel de beetgare boontjes onder koud stromend water.

Breng nog een derde potje met water aan de kook en kook daarin de eieren gedurende 8 minuten. Zo blijft de dooier smeuïg. Koel de eitjes nadien onder koud stromend water.

Pel de sjalotten en snipper ze in fijne stukjes.

Snij het zwoerd van de lapjes spek en verwijder (indien nodig) het stukje kraakbeen. Snij het spek in fijne reepjes of blokjes.

Smelt een klontje boter in een (hoge) pan en stoof daarin de stukjes sjalot, samen met het spek. Roer regelmatig even in de pan.

Zodra de spekjes licht gebakken zijn, voeg je de boontjes toe aan de pan. Kruid met wat peper van de molen en eventueel een snuifje zout. Voeg ook een klein scheutje azijn toe.

de vinaigrette:

Voeg in een mengschaaltje de mosterd, de ciderazijn en de olijfolie samen.

Roer alles met een garde tot een gebonden vinaigrette. Kruid met wat peper van de molen en een snuifje zout.

afwerking:

Snij de gekookte aardappels in schijfjes of blokjes.

Meng de stukjes aardappel met de boontjes en het spek.

Schenk wat vinaigrette over de mengeling.

Hak de peterselie fijn, strooi de groene snippers over de salade en roer alles nog even om.

Pel de (bijna) hardgekookte eitjes en snij ze in helften. Schik de eitjes op de schotel.

Strooi een snuifje fleur de sel over de eitjes en serveer de lauwe salade.
Johan

Johan zegt:
Mischien dat je dit recept zoekt.

Andijviestamppot ouderwets.

Hoofdgerecht, 4 personen, Bereidingstijd 25 minuten, Hollands


Ingrediënten

1,5 kilo aardappelen
1 grote zak zak andijvie
1 fijngesneden ui
uitgebakken spekjes
flinke scheut azijn (heel belangrijk)

Bereiden:

Andijvie snijden in stukjes van 1 cm. Wassen en uit laten lekken in vergiet.

Aardappelen koken en stampen, scheutje melk of jus of het vet van de gebakken spek erdoor.

Aardappelen, raapstelen, ui, gebakken spekjes en azijn! roeren met nog wat jus.

Rauwe andijvie stamppot direct opdienen.
Doriet Janssen

Doriet Janssen zegt:
Het is gewoon een stamppot van rauwe andijvie met toevoeging van 300 gram gebakken gerookte spekblokjes met een scheut melk, boter, zout en peper, een scheut azijn, en een zéér fijngesnipperde rauwe ui.
Fransel

Fransel zegt:
Wanneer het een limburgs recept is zou het mogelijk met Krulandijvie bereid zijn.

Krulandijvie heel klein snijden.
Rood uitje ook heel klein snijden.
Samen in een kom doen en een flinke scheut azijn erbij doen.
Enkele uren laten staan.
Spek klein snijden en langzaam uitbakken tot er kaantjes ontstaan.
GEEN azijn hierbij doen anders lukt het niet.
Aardappels in vieren snijden en gaar koken.
Spekjes in een zeef laten uitdruipen en bakvet warm bewaren.
Aardappels drogen en in de warme ketel met de andijvie onder elkaar husselen.
Niet stampen. Spekjes erbij en bakvet naar behoefte toevoegen.
Riet v d wouw -ansems

Riet v d wouw -ansems zegt:
Mijn vader [geb.1913] deed altijd azijn bij zijn boerenkool stamppot....oud gebruik, hij vond het altijd erg lekker..wij minder.
miranda

miranda zegt:
Spekkie meit azien komt uit het zeeuwse, m'n schoonmoeder doet altijd een scheutje azijn (azien op z'n zeeuws) bij de spekjes, dit is om ze zacht te houden. Succes, kijk evt bij zeeuwse recepten voor bv heerlijke bolussen kruidenbrood.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten