Wie kent hem niet.
Datum: 23 november 2009 Categorie: Wist je dat?, Column Reacties: 6Eens per jaar wordt deze vriendelijke oude meneer met veel omhaal een onzer havens binnengehaald. Jong en oud, een ieder is toch min of meer gespannen. De kleintjes hopen weer dat hun schoentjes goed gevuld worden en de ouderen zijn het aangeleerde respect niet kwijt.
Met veel bombarie wordt hij en z'n voltallige personeel verwelkomd. De media smullen er van.
Voor het geval u het nog niet geraden heeft, we hebben het natuurlijk over Sinterklaas. Ook wel genoemd, St. Nicolaas, De goedheiligman, Sint, Nicolaas van Myra of gewoon Nicolaas. Nicolaas is in 280 in Patara, niet ver van Myra, het tegenwoordige , in Klein-Azië, geboren. Hij is het kind van welgestelde, zeer gelovige ouders.
Het mag zeer bewonderenswaardig genoemd worden dat hij op deze respectabele leeftijd vol energie de bevolking voorziet van kado's en lekkernijen.
Natuurlijk heeft hij veel steun aan zijn hofhouding en niet te vergeten zijn altijd trouwe vervoermiddel. Zelden panne, ook hoeven er geen metertjes gecontroleerd te worden op tekorten van bijvoorbeeld remolie.
Americo klaagt zelden, hij heeft genoeg aan winterpeen en regelmatig een knuffel van onze Sint.
Hij dient natuurlijk wel zo nu en dan een snipperdag in, zo kwam ik tot die conclusie. In de krant las ik met verbazing dat de Sint in Soest is aangekomen met de Sintercopper. Maar de Sint kennende, als uitstekend manager, heeft hier vast goed over nagedacht, de ruimte in zo' n Copper is wel beperkt. Misschien dat het personeel nadien is gearriveerd met een DC-10.
Het is immers een goed geoliede organisatie, er gaat zelden iets fout.
Laten we het Sint feest vooral in ere houden en er niet te veel aan willen veranderen, waarom moet bijvoorbeeld nu ineens het kruis van de mijter verwijderd worden? Omdat het een religieus teken is! Het moet niet gekker worden, dat kruis moet gewoon blijven, laten we ons druk gaan maken over wezenlijke dingen.
Daartoe besluit ik als ik de speculaasplanken tegenkom, geen verpakte koekjes uit de super, aan de slag met bloem, boter en heerlijke kruiden. Misschien ook nog wat zelfgemaakte marsepein, hier ben ik de komende uren nog wel even druk mee.
Heerlijk Sint, de komende 2 weken zal ik nog met volle teugen van uw aanwezigheid genieten!
Als extraatje:
Recept Marsepein
Ingredienten
300 gram poedersuiker
4 eetlepels bloem
100 gram boter
4 druppels amandelextract
verschillende kleuren bakkleurstof
Bereiding
Kneed alles goed door elkaar tot een bal. De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen. Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Je kan nu je verbeelding laten gaan door er Sinterklaas-gerelateerde figuren van te maken.
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André