Beschrijving van annatto
Annatto, soms Roucou, is een afgeleide van de achiote bomen van tropische regios van de Amerikas, gebruikt om als geel oranje voedingstof en kleurstof en ook als smaakstof. De geur wordt omschreven als iets peperige met een vleugje nootmuskaat en de smaak als licht zoet en peperig.
Annatto kleuren wordt geproduceerd uit het roodachtige zilvervlies of pulp die het zaad van de achiote ( Bixa Orellana L.)omringt. Het wordt gebruikt in veel natuurlijke kaas (bijv. Cheddar , Red Leicester , Gouda (kaas) en Brie ), margarine, boter, rijst, gerookte vis en vlapoeder.
Annatto wordt vaak gebruikt de keukens in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als kleurstof of aroma. Midden-en Zuid-Amerikaanse inboorlingen maken van de zaden bodypaint en lippenstift. Om deze reden, wordt achiote ook wel de lipstick-boom genoemd. Achiote komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zich heeft verspreid naar vele delen van Azië. Het groeit ook in andere tropische of subtropische gebieden van de wereld, met inbegrip van Midden-Amerika, Afrika en Azië. De hartvormige vruchten rijpen bruin of roodachtig bruin en zijn bedekt met korte, stijve haren. Bij volledige rijpheid splijten de vruchten open en komen de talrijke donkerrode zaden vrij. De vrucht zelf is niet eetbaar, de oranje-rode pulp wordt gebruikt om een gele -oranje commerciële kleurstof te produceren. De achiote kleurstof wordt bereid door het roeren van de zaden in water of olie.
Oorspronkelijk is het waarschijnlijk in eerste instantie niet gebruikt als een additief voor levensmiddelen, maar voor andere redenen, zoals body painting, het afweren van insecten en het kwaad af te weren. De oude Azteken noemden het achiotl
Veel Latijns-Amerikaanse gerechten maken traditioneel gebruik van anatto in recepten van Spaanse afkomst, als vervanging saffraan , bijvoorbeeld in de Arroz con Pollo , dat de rijst een gele kleur geeft.
Het is bekend onder E-nummer E160b.
Onderzoek naar allergene reacties lopen nog.
Wist je dit over annatto
Annatto veel wordt gebruikt als kleurstof in Britse cheddarkaas.
Bron: Wikipedia