KookJij

Informatie over ansjovis

Beschrijving van ansjovis

De ansjovis (Engraulis encrasicolus) is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt[1]. Ze bereikt gemiddeld een lengte van zon 20 centimeter, heeft een afgeronde snuit en een korte onderkaak. Het voedsel bestaat uit dierlijk plankton.

Smaak idee voor ansjovis

Ansjovis wordt sterk gezouten in diverse keukens gebruikt, variërend van lekkernij tussendoor tot topping voor pizzas. Gepekelde ansjovis moet vaak ruim een maand in het zout liggen voordat deze zijn smaak heeft gekregen. Dit wordt met name in Mediterrane landen als Griekenland, Italië en Frankrijk gedaan. In Spanje wordt de ansjovis vaak eerst in azijn of citroensap gelegd. Na een nacht in het zuur, wordt er olijfolie, knoflook en peterselie over gedaan en vervolgens wordt de vis als tapas gegeten. In Zuidoost-Azië wordt de vis vaak verwerkt tot vissaus. Voor vissaus wordt de vis gefermenteerd. De Romeinen deden dit ook en zij noemden hun saus garum. De bekende Engelse worcestersaus bevat ook gefermenteerde ansjovis. Van ansjovis wordt ook ansjovisboter gemaakt. Enkele gerechten waar ansjovis in gebruikt worden zijn de Franse salade niçoise en de Italiaanse bagna cauda.

Ansjovis