Beschrijving van arak
Arak (Verre Oosten)Bron Wikipedia
Arak is een sterkedrank afkomstig uit Azië, die gemiddeld 33,5% alcohol bevat.
Arak is van oorsprong een Arabisch woord dat zowel zweet als sterkedrank betekent. Net als rum of cachaça is ( Indonesische) arak een distillaat uit suikerriet, dat uitsluitend wordt geproduceerd in Indonesië. In Sri Lanka, Libanon en India wordt ook een drank geproduceerd genaamd arak, maar die heeft niet suikerriet als basis, maar kokos. Deze laatste arak wordt door de lokale bevolking puur gedronken, maar is ook goed te gebruiken in mixdranken met cola, cassis enzovoort.
Uniek voor de Indonesische arak is dat de fermentatie van de melasse ondersteund wordt door reeds gedeeltelijk gefermenteerde rijst. Bovendien wordt hij gedistilleerd in een unieke pot still van Chinese herkomst. Arak is de nationale drank van Sri Lanka en ook van het zuidelijke deel van India. Arak die gestookt wordt in Sri Lanka, wordt voornamelijk geproduceerd voor binnenlands gebruik.
De Indonesische arak wordt ook wel Batavia Arrack genoemd en wordt gestookt tot een sterkte van 60–70% alc. vol. Op deze sterkte wordt de bulk Batavia Arrack ook geëxporteerd, voornamelijk naar Nederland, waarna de belangrijkste afzetmarkt de Zweedse is, waar arak als belangrijkste bestanddeel wordt gebruikt voor de Zweedse punch. Ook wordt arak gebruikt in de zoetwarenindustrie en de aroma-industrie als component van andere aromas en als smaakversterker van een rumtoevoeging in chocolade. Net als bij rum wordt er bij exportkwaliteit gebruikgemaakt van blends (vermengingen van diverse soorten) om een product met een constante kwaliteit en smaak te verkrijgen.
Medicinale arak
Naast de gewone, doorgaans kleurloze arak is er nog een bruine variëteit, die als medicijn wordt gebruikt en daarom arak obat of arak ubat heet. (Obat is Maleis voor medicijn.) In deze drank is het extract bijgemengd van de aromatische wortel van de kuskusplant (Vetiver, Chrysopogon zizanioides, een tropische grassoort.)
Er bestaat ook andere drank met de naam arak; dit betreft een anijsdrank die in Klein-Azië geproduceerd wordt, onder meer in Jordanië en Libanon; zie Arak (Nabije Oosten).
Tevens is er een Mongoolse arak; zie Arak (Mongolië).