KookJij

Informatie over arganolie

Beschrijving van arganolie

Wat Is Arganolie? Arganolie wordt gemaakt van de vruchten van de Arganboom. Een boom die bijna alleen in het zuidwesten van Marokko voorkomt. De vruchten van de Arganboom lijken een beetje op olijven. Ze zijn wat groter en ronder en worden geel als ze rijp zijn. In de Arganvrucht zit een harde noot. Deze noot bevat weer drie amandelvormige pitten. Uit deze pitten wordt de schaarse Arganolie gewonnen. Dit werd traditioneel geheel met de hand gedaan. Het mechanisch persen wordt steeds meer gedaan. Ook bij het mechanisch persen wordt het meest arbeidsintensieve gedeelte van het winnen van de olie, het kraken van de noten, nog met de hand gedaan. Arganolie is een bijzonder veelzijdig product. Het wordt zowel voor culinaire als voor therapeutische en cosmetische doeleinden gebruik. De heilzame eigenschappen van Arganolie zijn al duizenden jaren bekend. De Feniciërs, die zo’n 1000 v.Chr. in het oostelijk Middellandse Zeegebied woonden, gebruikten en verhandelden deze olie. In 1219 na Christus schreef de beroemde Andulusische arts Ibn Al Baythar een wetenschappelijk betoog over de productie van Arganolie. Het product was in de Arabische wereld erg populair en de Berberstammen die de olie produceerden noemden de boom de “Boom der Schoonheid” Waar wordt Arganolie voor gebruikt? Culinaire Arganolie Arganolie heeft een heel subtiele smaak die doet denken aan een combinatie van sesam, warm vers gebakken brood en geroosterde hazelnoten. Het is heel geschikt om te gebruiken voor een dressing, maar er zijn vele andere toepassingen te bedenken. Internationale chef koks gebruiken de olie voor het bereiden van pasta, rijst, couscous, ijs, vers fruit en zelfs crème brulee. In Marokko wordt Arganolie ook gebruikt voor een heel bijzondere traditionele lekkernij, die Amlou wordt genoemd. Amlou wordt beschouwd als een aphrodisia en wordt bereid van amandelen, honing en Arganolie.