Beschrijving van bisschopswijn
Bisschopswijn is een alcoholische drank, die in Nederland in de periode vlak voor en tijdens Sinterklaas wordt gedronken. Om bisschopswijn te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappelschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70°C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37°C ligt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%, hoewel kant en klare Glühwein ook verkocht wordt met een percentage van 8,5.
De drank is eigenlijk dezelfde als het meer bekende Glühwein dat traditioneel rond de Kerst gedronken wordt. Met dien verstande dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en Glühwein met citrusvruchten, dus niet specifiek alleen met sinaasappel maar ook met citroen en dergelijke.
Wist je dit over bisschopswijn
Bron: Wikipedia