Beschrijving van brie
Brie is een Franse kaas. Brie behoort net als Camembert en Herve tot de zogenaamde zachte zuivelproducten.
Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France, met de oorspronkelijke Brie-kaas Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest, maar er bestaan vele imitaties.
De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee brie-soorten die ook een AOC-keurmerk hebben, een appelation dorigine controlée, wat inhoudt dat strikt gereglementeerd is welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden, hoe en hoe lang de kaas moet rijpen.
Wist je dit over brie
De allerlekkerste boerenbrie ligt in de nazomer en herfst in de winkel.
Smaak idee voor brie
Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, worden deze op (stro)matjes gelegd. Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met een speciaal schimmel krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Brie rijpt het best bij constante temperatuur.