Beschrijving van kurkuma
Kurkuma, ook wel koenjit of Indiase geelwortel genoemd, en vroeger ook tarmeriek, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa.
Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indische saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.
Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.
Handen met kurkuma gekleurd voor een hindoestaans festival
Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven. Het kruid wordt ook veel gebruikt in de fusion keuken.
Wist je dit over kurkuma
Kurkuma, het voornaamste ingrediënt van kerrie, zou de kans op Alzheimer verkleinen en beschermen tegen kanker. En er is meer.
Al eeuwen lang maakt kurkuma deel uit van garam masala, een kruidenmengsel dat in India zeer populair is. Ook de hier welbekende kerrie bestaat grotendeels uit kurkuma.