Beschrijving van nootmuskaat
Nootmuskaat is een specerij afkomstig van de Nootmuskaatboom (, die in regenrijke tropische kustgebieden gekweekt wordt. De muskaatnoot is ovaal van vorm en ongeveer twee en een halve centimeter lang. De muskaatnoot is zeer hard: in de keuken wordt de muskaatnoot daarom alleen in geraspte vorm (nootmuskaat) gebruikt. Het woord nootmuskaat is een verbastering van het Latijnse nuces moschatae, hetgeen naar muskus ruikende noten betekent.
Wist je dit over nootmuskaat
Nootmuskaat wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt in Europese keukens.
Smaak idee voor nootmuskaat
Nootmuskaat wordt in de traditionele Nederlandse keuken gestrooid over gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men past het ook toe in aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas. Door de sterke smaak is een kleine hoeveelheid al voldoende.