Beschrijving van pimenton
Gerookt paprikapoeder, ook bekend als pimenton, geeft gerechten net iets meer pit dan gewoon paprikapoeder en wordt gebruikt om gerechten te kruiden of een rode kleur toe te voegen. Het ingrediënt is onmisbaar in de Spaanse keuken, zo is het bijvoorbeeld erg lekker in paella. Gerookt paprikapoeder kan ook gebruikt worden in barbecuegerechten, marinades, worsten (chorizo), sauzen en tapas.
Gerookt paprikapoeder wordt gemaakt door een speciaal soort peperachtige paprika’s te roken boven een vuur van eikenhout. Dagelijks worden de paprika’s met de hand gedraaid totdat de juiste droogheid is bereikt. Dit kan wel twee weken duren. Als stelen en zaad zijn verwijderd, worden de paprika’s langzaam en beetje bij beetje vermalen totdat een fijn paprikapoeder met een karakteristieke smaak ontstaat. Het paprikapoeder is verkrijgbaar in de varianten mild, medium en pittig.
Gebruik het paprikapoeder met mate: 1 theelepel is ruim voldoende in een gerecht voor 4 personen.