Beschrijving van rettich
Rettich wordt ook wel (witte zomer) rammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Het is een langwerpige, witte wortel met een pittige smaak, iets scherper dan radijs. Deze groente is dan ook familie van de radijs en wordt meestal rauw gegeten. Rettich heeft een groeiduur van 6 tot 7 weken en wordt vooral voor de voorjaars- en zomerteelt gebruikt. Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 jaar voor Christus door de Oude Egyptenaren geteeld. De groente staat dan ook afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven.
Let er bij de aankoop van rettich op dat de wortels stevig zijn. Wanneer het loof nog aanwezig is, moet het een frisgroene kleur hebben. Rettich is zonder loof ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpakt u de wortel in een plastic zakje met gaatjes.
Om de rettich zo goed mogelijk te bereiden is het belangrijk om rettich te wassen en te schillen voor gebruik. Snijd de wortel in plakjes of reepjes.
Rettich is het hele jaar door verkrijgbaar maar vooral in de periode van april tot en met november.
Wist je dit over rettich
Bron: www.groentenfruit.nl
Smaak idee voor rettich
Gebruik tips:
- in plakjes op een boterham met magere kaas
- in reepjes door een groene salade met een paar blokjes gerookte kip of magere feta (Apetina 10% vet) en een paar pijnboompitjes
- in reepjes als hapje (eventueel met een dipsaus)