KookJij

Informatie over speltmeel

Beschrijving van speltmeel

Als er over graansoorten wordt gesproken, dan klinken tarwe, rogge, gerst en haver het meest vertrouwd in de oren. Het oudste en beste graan, spelt, wordt dan meestal vergeten. Jarenlang is het een ‘vergeten’ graansoort geweest, maar stilaan is spelt bezig aan een opmars. En terecht. Hildegard von Bingen was zelf ook een liefhebster van het graan. Getuige daarvan is hoe ze het graan in haar geschriften omschrijft. Spelt is het beste graan. Het is vet , warm, krachtig én het heeft een hoge voedingswaarde. Spelt wordt beter verdragen dan alle andere granen. Het graan geeft de persoon die het eet goed vlees en goed bloed. Het zorgt voor een opgewekt en blij gemoed. Hoe spelt ook wordt gegeten, als brood of verwerkt in andere spijzen,het is goed om te eten en het is licht verteerbaar. In de wereld worden nog slechts vier soorten zuivere spelt verbouwd. De spelt die wij aanbieden is één van die vier soorten en komt uit het zuiden van Duitsland. Deze spelt is absoluut niet genetisch gemanipuleerd, maar honderd procent zuiver. Andere soorten worden om economische redenen gemengd met andere graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe, maar verliezen daardoor de heilzame werking. Spelt heeft een aantal specifieke kenmerken. Spelt groeit op een steenachtige bodem. De speltkorrel is omhuld door een dik en stevig kaf. Juist om die reden is de opbrengst van een speltveld ook minder groot dan bijvoorbeeld een tarweveld , want bij de oogst heeft een speltkorrel meer afval aan kaf dan een tarwekorrel. Spelt is een biologisch graan want het kan niet tegen kunstmest of chemische sproeistoffen. Spelt is lekker en gezond. De belangrijkste voedingsstoffen van spelt zitten tot in de kern van de korrel. Dat zorgt ervoor dat zelfs bij het malen, hoe fijn ook, de voedingswaarde altijd groot blijft. Die eigenschap maakt spelt uniek in zijn soort. Spelt is ook gemakkelijk verteerbaar. Het is een bron van vitaminen zoals E, B, foliumzuur en mineralen als ijzer, magnesium en fosfor. Spelt heeft een positieve invloed op het gemoed. Het graan bevat maar liefst zes van de acht aminozuren die essentieel zijn in de productie van hormonen die op hun beurt dan weer zorgen voor een blij en opgewekt gevoel. Spelt heeft een heilzame werking op tal van vlakken. Het is goed voor reuma, kanker, migraine, zenuwontstekingen, depressies, suikerziekte, zwaarlijvigheid, immuniteitsziekten en voor allerlei allergieën zoals bijvoorbeeld tarwe. Of om te besluiten met de woorden van Hildegard: Hoe men het ook eet, gebakken of gekookt, spelt is goed en mild. Bron De speltkorrel

speltmeel