Recept
« Terug naar recepten
Boterkoek walnoot-caramelvulling
PT60M
Boterkoek walnoot-caramelvulling
Een heerlijk boterkoek walnoot-caramelvulling recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Boterkoek walnoot-caramelvulling te bereiden
Meng boter, basterd, zout, eiwit goed.
Meng en zeef de bloem met bakpoeder.
Meng bloem door de boter tot een deeg.
Verdeel het deeg in twee stukken.
Leg beide stukken in de koelkast.
In pan met dikke bodem suiker behoedzaam laten karameliseren.
Roer niet, maar schud de pan (maak een draaiende beweging) zodra de onderste suikerlaag zacht wordt.
Als de suiker volledig is gekarameliseerd, heet water toevoegen.
Vanillesuiker er over strooien.
Doorroeren en daarna voorzichtig, al roerend de slagroom erbij gieten.
Zachtjes laten koken tot alle suiker is opgelost.
Walnoten toevoegen en even laten meekoken.
Pan van vuur nemen.
Oven op 175°C. afstellen.
Werkvlak met bloem bestuiven.
Beide deegballen uitrollen tot plak 24 cm ø.
Vorm invetten.
Deeglap op bodem leggen,
vulling erover uitstrijken.
Vulling afdekken met tweede deeglap,
Randen aandrukken.
Eigeel los kloppen met eetlepel water,
bovenkant van deeg hiermee bestrijken.
Walnoten langs de rand leggen.
Opnieuw bestrijken met eigeel.
Taart onder het midden van oven in 25 minuten bakken.
In de vorm geheel laten afkoelen.
Snijden in 12 punten.
Meng en zeef de bloem met bakpoeder.
Meng bloem door de boter tot een deeg.
Verdeel het deeg in twee stukken.
Leg beide stukken in de koelkast.
In pan met dikke bodem suiker behoedzaam laten karameliseren.
Roer niet, maar schud de pan (maak een draaiende beweging) zodra de onderste suikerlaag zacht wordt.
Als de suiker volledig is gekarameliseerd, heet water toevoegen.
Vanillesuiker er over strooien.
Doorroeren en daarna voorzichtig, al roerend de slagroom erbij gieten.
Zachtjes laten koken tot alle suiker is opgelost.
Walnoten toevoegen en even laten meekoken.
Pan van vuur nemen.
Oven op 175°C. afstellen.
Werkvlak met bloem bestuiven.
Beide deegballen uitrollen tot plak 24 cm ø.
Vorm invetten.
Deeglap op bodem leggen,
vulling erover uitstrijken.
Vulling afdekken met tweede deeglap,
Randen aandrukken.
Eigeel los kloppen met eetlepel water,
bovenkant van deeg hiermee bestrijken.
Walnoten langs de rand leggen.
Opnieuw bestrijken met eigeel.
Taart onder het midden van oven in 25 minuten bakken.
In de vorm geheel laten afkoelen.
Snijden in 12 punten.
Mijn kookverhaal (Henny Lansink)
Deze is ook op de bakplaat te maken, maar dan wel alles 3 x zoveel nemen.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Banketbakker henny zegt:
Nel Dubbeld zegt:
Barbara Metz zegt:
lekkerbekske zegt:
In die woestijntemperaturen werken is het kenmerk van een geboren bakker. Mijn vader was bakker en kon dat ook. Maar ik kan dat niet, daarom ben ik ook nooit in zijn bakkerij gaan werken. Maar bakken zit wel in m`n bloed. Die woestijn is niks voor mij, maar ik ben wel kok geweest in een army camp in het noorden van Canada, waar we de afval en restjes aan de polar bears voerden in de Hudson bay. Daar was het eind Mei `54 nog -40°, dus het tegenovergestelde.
Banketbakker henny zegt:
Als je niet allergisch bent voor hazelnoten kun je deze ook gebruiken.
Zelf heb ik in de woestijn in de hitte van 50 graden al kerstbrood gebakken, dus de verkoeling moet je zoeken onder de bomen en in de schaduw van het huis.
:p
lekkerbekske zegt:
Omdat ik een allergie heb voor walnoten, heb ik in je recept de walnoten vervangen door amandelen. Bij de vulling doe ik dan gemalen amandelen en bovenop doe ik sliced almonds. Zo gauw het weer wat koeler wordt, ga ik dit uitproberen, maar bij weer van 35 graden is het me toch iets te warm, om de oven aan te zetten.
Oda BAKT zegt: