KookJij

Griekse lamsschotel

Een heerlijk griekse lamsschotel recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4/6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: basis elders maar toevoegen van mijzelf
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Griekse lamsschotel te bereiden

Leg telkens een laag lamsvlees en een laag koolbladeren op elkaar. Te beginnen met het lamsvlees en eindigen bovenin met kool. Alleen zout en peper toevoegen.
Vervolgens water in de pan. Ik gebruik een gietijzeren braadpan.
Op laag vuur anderhalf uur laten sudderen.
Dus dit is de basis en geschikt als maaltijd. Serveren met bonen of linzen.

Mijn kookverhaal (henryk dorski)

Zelf voeg ik veel meer toe:
Ik wissel de laag kool af met prei, of een laag gesneden paprika. Mijn laatste versie waren deze ingrediënten en bovenop de laatste laag kool nog gesneden courgette.

Je weet wel: groente, groente en nog eens groente!

Ik kan niet zonder knoflook dus bij het vlees gaat telkens wat knoflook mee en niet te zuinig, en kappertjes, en ook kleine gesneden pepertjes (erg gezond). Over het vlees ook telkens ruim citroensap uitpersen (echt Grieks) en ook balsamico-azijn.

Hoeveelheden heb ik niet. Gewoon doen op gevoel. Komt altijd goed!

Als je toevallig ruim in de tomaten zit, doe er dan telkens ook een laag gesneden tomaten bij, dus bovenop elke laag kool. Of maar 1 laag, net wat je hebt.

Ik gebruik wel water om te beginnen maar vul dat aan met tomatenpulp en tomatenpuree. Gewoon uit blik.
Echt Méditerraans koken is koken in tomatenvocht. (Broccoli koken in tomatenvocht schijnt vreselijk gezond te zijn en bij regelmatig gebruik een belangrijke antioxidant)

Tijm en tomaten is een goede combinatie en daar strooi ik dus rijkelijk mee! Maar vooral, doe op gevoel. Eigenlijk gaat er nooit iets fout.

Dus geen olie erbij of wijn. Of marineren of zo of de lamshachée aanbraden. Niets van dat alles.
Gewoon op het vuur zetten en langzaam warm laten worden.
Niet echt laten koken maar langzaam laten sudderen. Minstens een uur!

Wat je krijgt is iets om vingers bij af te likken. Geen overheersende lamssmaak. Gewoon een zeer gezond recept.

Het vocht is vreselijk lekker en kun je invriezen als Zuppo Agnello! Of de volgende dag serveren.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

hns

hns zegt:
Dit is maar weer eens wat anders, ik geniet er wel van!! Volhouden zo!! grten Hans:):):)