-
Ouderwetse karnemelksepap
Categorie: Koud, Warm, Low Budget
30 min
Pure nostalgie.
Ik weet nog dat wij vroeger thuis karnemelkse pap kregen. Wij hadden een
boerderij en in de zomer kreeg je vaak, als ze de melkkruiken
teru...
Ingredienten: 1 liter karnemelk, 2 dl melk, 50 gram bloem, suiker naar smaak, pruimen (of rozijnen) 100 gram (Ik heb met rozijnen gemaakt omdat wij dat thuis vroeger ook altijd hadden).
-
Traditionele vruchtenbowl (familierecept)
Categorie: Koud, Koud, Kerst
20 min
Vruchtenbowl kregen wij vroeger thuis altijd met kerst en met zeer speciale gelegenheden. Een traditie die ik nog steeds maar al te graag in stand houd.
We...
Ingredienten: 1 pot kersen op sap, 1 pot bessen op sap, 1 verse ananas (of blik), 2 bananen, 10 tot 15 lychees (liefst vers), 1 appel, 1 peer, 1 sinaasappel, 2 mandarijnen, 1 fles zoete witte wijn, ½ fles gluhwein
-
Tête de Veau een Limburgse Carnavalsspecialiteit....
Categorie: Vlees
60 min
De Drie Dolle dagen mogen weer en menige Limburgse Carnavalist zorgt
uiteraard voor een goede bodem. Tête de Veau is een oud Limburgs recept,
dat in...
Ingredienten: 750 gram kalfspoulet + 900 gram kalfsgehakt , 10 hardgekookte eieren, 2 grote potten zoetzure augurken, 2 grote uien in vieren gesneden, 400 ml gezeefde tomaten , 3 potjes liefst kleine champignons , 1 tl komijn , 1...
-
Groninger mosterdsoep van Abrahams mosterdmakerij
Categorie: met Vlees, met Groente, met Vis, met Zuivel
30 min
Al fietsend door Het Hogeland in Groningen kwamen we langs Abrahams
mosterdmakerij in Eenrum. Natuurlijk werd er gestopt en kwam ik even later
met een &quo...
Ingredienten: 50 gram boter, 60 gram bloem, 125 ml room, 1 liter groentebouillon, ca. 2 eetlepels Abrahams (biologische) Groninger Mosterd, Heerlijk met: spekjes, garnalen, zalm, dunne plakjes Groninger metworst, snippers oude kaas en...
-
Duiveltjesvlees, zonder pakjes of zakjes
Categorie: Vlees, Stoofschotels
90 min
Eigenlijk alle recepten voor duiveltjesvlees die ik tot nu toe tegen ben
gekomen zijn met een zakje nasikruiden. Omdat ik van mening ben dat dit
gerecht ook...
Ingredienten: 1 kilo varkensvlees (kip of rund kan ook), arachideolie, 4 uien, 4 t knoflook, 1 el gember (vers geraspt), 1 tl korianderpoeder (ketoembar, 1 tl komijnpoeder (djinten), 1 tl kurkuma, 1 el sambal oelek, peper en zout,...
-
Oude wijvensoep (Carnavalssoep)
Categorie: met Vlees, met Groente
60 min
Een typisch traditioneel Limburgs streekgerecht ook wel "Alde
Wievensoep" of "Truujesoep" genoemd en wordt met Carnaval gegeten.
Natuur...
Ingredienten: 500 gram gehakt (runder- of half om half), 2 uien, gesnipperd, 3 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika in blokjes, 2 preien, in ringen gesneden, 1 grote pot (of blik) witte bonen in tomatensau...
-
Salade (cocktail) met asperges, gerookte kip en mango
Categorie: Pasen, Koud
30 min
Dit is een gerecht wat je op meerdere manieren kunt presenteren. In de vorm van een salade (4 personen) of cocktail (8 personen) als voorgerecht. Maar ook...
Ingredienten: Voor de salade: - 500 gram (witte) asperges (ongeveer 10 stuks) - 250 gram gerookte kipfilet - 1 verse mango (of 1 blikje) - zakje gemengde sla (75 gram) - handvol bieslook, Voor het sausje: - 2 el mango chutney - 2 el a...
-
Aspergepakketjes uit de oven (of bbq)
Categorie: Groenten
45 min
Soms wil ik de asperges altijd zo neutraal en basic
mogelijk houden.
Door de asperges in hun eigen vocht (plus een beetje wijn) te garen,
houden ze gewoonw...
Ingredienten: 500 gram (witte)asperges (mag ook meer zijn), klont roomboter (+/- 20 gram), 2 el droge witte wijn, zout en nootmuskaat
-
Carpaccio van Parmaham met gegrilde asperges
Categorie: Koud, Koud
20 min
Een heerlijk voorgerecht wat ervoor zorgt dat je al zin krijgt in de zomer.
Een simpele maar erg lekkere combinatie van allerlei Italiaanse
ingrediënt...
Ingredienten: 16 schijven Parmaham, 250 gram groene aspergepunten, zakje rucola (75 gram), zongedroogde tomaatjes, schilfers Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten, Voor de dressing: - 1 el balsamico azijn - 3 el olijfolie - 1 e...
-
Truujesop van Annie Teeuwen
Categorie: Maaltijdsoepen
50 min
Annie Teeuwen is een actieve 70 plusser. Zij blogt geregeld haar recepten
voor de Limburger. Net als het alom bekende zoervleisj , waarvan elke
Limburgse fa...
Ingredienten: 500 gr gehakt (half-om-half), 80 gr paneermeel peper, zout, nootmuskaat naar smaak, 2 eieren , wit broodje (in wat melk geweekt), 2 el grove( Limburgse) mosterd, VOOR DE SOEP: , 4 uien gesnipperd, 2 stuks prei gewass...
-
Wild zwijnstoverij
Categorie: Wild, Stoofschotels, Kerst
150 min
Een heerlijke wild zwijnstoverij aten wij toen we na een stevige winterse
wandeling aanschoven bij boscafé/berghut "t Hijgend
Hert" in Vij...
Ingredienten: 600 gram wild zwijnspoulet, 1 blaadje laurier, 2 kruidnagels, 3 (geplette) jeneverbessen, takje tijm, ½ tl piment, peper en zout, 1 ui, 1 flesje Bruin Bier (Hert), 1 scheutje rode port, 1 el dragon azijn, 400 ml wildfond...
-
Zalm/dillesaus voor bij asperges
Categorie: Warm
30 min
Asperges met zalm is een klassieke combinatie. Door de gerookte zalm in de saus wordt het eigenlijk alleen nog maar lekkerder. De saus kun je zowel gebruik...
Ingredienten: 250 ml slagroom, 200 gram gerookte zalm (snippers), 3 el dille edik (of 2 el witte wijn azijn + 2 tl suiker), 3 el droge witte wijn, evt. 1 soeplepel kooknat van de asperges, 1 el fijngehakte verse dille, zwarte peper ui...
-
Wrap met asperges, gerookte zalm en Hollandse garnalen
Categorie: Overig, Vis, schaal- en schelpdieren, Wraps, Pasen
30 min
Een leuke afwisseling op de traditionele asperges. Ook leuk om alles afzonderlijk op tafel te zetten zodat iedereen zelf zijn eigen wrap kan samenstellen....
Ingredienten: 500 gram (witte) asperges, 1 bakje kruidenroomkaas, 200 gram gerookte zalm, 100 gram Hollandse garnalen, 1 krop slatrio (of een zakje gemengde sla, 4 tortilla wraps, evt. dille-lemonsaus (van Hela)
-
Quiche met witte asperges en gerookte zalm
Categorie: Overig, Taarten
60 min
Meestal maak ik een apergetaart altijd met gekookte ham maar door omstandigheden moest ik het deze keer doen met wat ik nog in de koelkast had liggen. Gero...
Ingredienten: 1 kg witte asperges (1 ½ kg mag ook gerust), 200 gram gerookte zalm, 200 gr geraspte (oude) kaas, 200 gr crème fraiche, 4 eieren, 1 rol deeg voor hartige taart (of bladerdeeg), peper en zout, bieslook om mee te garneren
-
Echte Brabantse worstenbroodjes
Categorie: Bakken, Warm, Warm, Kerst
120 min
Een echte authentieke Brabantse specialiteit is het worstenbroodje en
volgens de traditie wordt het vooral gegeten met Kerstmis (na de
nachtmis) en met Car...
Ingredienten: Het deeg: - 1 kg bloem - 500 ml melk - 150 gram roomboter - 15 gram zout (=5 tl) - 20 gram suiker - 2 zakjes droge gist, De worstjes: - 1 ½ kg gehakt, half-om-half en ongekruid - 2 eieren - 50 ml melk - 150 gr paneermeel...
Recept: Gegrilde springbok steak met zijn garnituren
Recept: Spaghetti à la Sonja Bakker
Gebruiker: Petra Wiggers
Gebruiker: Petra Wiggers
Recept: Beenham met honing-mosterdglazuur uit de slowcooker
Recept: Kerrie soep
Recept: Kerrie soep
Recept: Yaki udon
Recept: Kerrierijst
Gebruiker: Els Meeuwsen
Recept: Romige gegratineerde gyros met champignons en paprika
Gebruiker: Els Meeuwsen
Recept: Pittige Indiase lamscurry
Recept: Provençaalse zalm
Recept: Peren- amandeltaart