De Artisjok; hij is weer volop verkrijgbaar!
Datum: 24 september 2014 Categorie: Eten en Drinken Reacties: 4Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze wat grijs-groene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Hij behoort tot de composieten familie.
Artisjok is een heerlijke delicatesse onder de groenten. Je kunt zowel de harten eten als de plantbladeren. Artisjokharten worden het meest gegeten. Het is eigenlijk een deel van de onvolgroeide artisjok. De artisjokplant wordt als hij volgroeid is gegeten door de bladeren af te plukken en het dikkere, gevulde uiteinde waar hij aan de kroon vast zat één voor één te dippen en af te knabbelen. Overgebleven kleine blaadjes en hooiachtige binnenste wegsnijden. Snij het hart in stukjes en doop in het sausje. Eventueel stokbrood er bij, en je hebt een heerlijk voorgerecht! Serveer er een fijne knoflooksaus of aioli bij.
Werkwijze voor het koken:
1. Verwijder lelijke, droge blaadjes en snij eventuele bruine puntjes van de bladeren.
2. Breng een grote pan water met iets zout en citroensap aan de kook. Doe de artisjokken in de pan, zorg dat ze onder staan, breng weer aan de kook. (Leg eventueel een hittebestendig bord op de artisjokken.)
3. Na 30 – 40 minuten even controleren op gaarheid. Als de blaadjes makkelijk loslaten, zijn ze gaar. Laat ze even ondersteboven uitlekken en serveren maar!
Nóg een leuke serveertip: Hol een artisjok uit en vul deze met een heerlijke witlofsalade, de blaadjes kunnen erna weer geconsumeerd worden.
Tot slot: Als je een artisjok laat doorgroeien, dan gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem. Mooi om te zien, maar een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar. Ze staan dan heel mooi in een vaas, eventueel gecombineerd met andere bloemsoorten.
Anna Koudys.
Mark Klaver
Jordy
Bas doolaar
Harry Löhr
André