Recept
« Terug naar recepten
Amandelpraliné-ijs
PT45M
Amandelpraliné-ijs
Een heerlijk amandelpraliné-ijs recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4-6 personen
Categorieën:
- > IJs
- > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
ijs en co
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Amandelpraliné-ijs te bereiden
Verwarm voor d praliné de suiker met 150 ml water in een steelpan zachtjes tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur hoog en kook het mengsel tot een goudkleurige karamel.
Wees voorzichtig want kokende suiker is gloeiend heet!
Neem de karamel direct van het vuur als hij de juiste kleur heeft bereikt en roer er snel de amandelen door.
Schenk de karamel snel op een stuk bakpapier of op een ingevette bakplaat.(Als de karamel te stijf wordt kun je hem nog kort verwarmen, is hij echt korrelig dan betekent het dat de suiker niet goed is opgelost en moet je opnieuw beginnen).
Laat de praliné afkoelen en maal hem dan tot een grof poeder.
Klop in een kom de eierdooiers met de suiker licht en luchtig.
Breng in een steelpan de melk en de room tegen de kook en schenk het in een dun straaltje al kloppend bij het dooiermengsel.
Doe alles terug in de pan en verwarm het tot de vla is gebonden.
Je kunt de dikte controleren door een houten lepel in de vla te steken, de lepel eruit te halen en met je vinger over de bolle kant te strijken.
Als je vinger een schone streep achterlaat is het mengsel klaar.
Roer er van het vuur af de Griekse yoghurt en vanille-essence door.
Laat het volledig afkoelen.
Draai van de vla ijs volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.
Voeg vlak voor het einde van de bereiding de vergruisde praliné toe en laat de ijsmachine draaien tot alles goed is gemengd.
Zet het vuur hoog en kook het mengsel tot een goudkleurige karamel.
Wees voorzichtig want kokende suiker is gloeiend heet!
Neem de karamel direct van het vuur als hij de juiste kleur heeft bereikt en roer er snel de amandelen door.
Schenk de karamel snel op een stuk bakpapier of op een ingevette bakplaat.(Als de karamel te stijf wordt kun je hem nog kort verwarmen, is hij echt korrelig dan betekent het dat de suiker niet goed is opgelost en moet je opnieuw beginnen).
Laat de praliné afkoelen en maal hem dan tot een grof poeder.
Klop in een kom de eierdooiers met de suiker licht en luchtig.
Breng in een steelpan de melk en de room tegen de kook en schenk het in een dun straaltje al kloppend bij het dooiermengsel.
Doe alles terug in de pan en verwarm het tot de vla is gebonden.
Je kunt de dikte controleren door een houten lepel in de vla te steken, de lepel eruit te halen en met je vinger over de bolle kant te strijken.
Als je vinger een schone streep achterlaat is het mengsel klaar.
Roer er van het vuur af de Griekse yoghurt en vanille-essence door.
Laat het volledig afkoelen.
Draai van de vla ijs volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.
Voeg vlak voor het einde van de bereiding de vergruisde praliné toe en laat de ijsmachine draaien tot alles goed is gemengd.