ROMMELKRUID:
30 cc vers gemalen zwarte peper
15 cc vers gemalen nootmuskaat
15 cc kruidnagelpoeder
15 cc gemberpoeder
10 cc anijszaadpoeder
10 cc gemalen kaneel
5 cc gemalen karwijzaad
5 cc thijm poeder
5 cc foeliepoeder
Goed dooreenmengen en bewaren in goed af te sluiten flesje van donker glas.
Recept
« Terug naar recepten
Balkenbrij (Luxe)
PT75M
Balkenbrij (Luxe)
Een heerlijk balkenbrij (luxe) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
75 min
Personen:
12+ personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Vlees
- > Snacks - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Balkenbrij (Luxe) te bereiden
1).Voeg in een grote pan bijeen de pâté, het spek, het vlees en het zout in de kokende bouillon en laat het
vlees net gaar worden.
2).Voeg dan de hoeveelheid rommelkruid toe. Roer om en laat de specerijenmix goed intrekken in de massa ge durende 5 - 7 minuten. Blijf wel roeren.
3).Voeg dan beetje bij beetje de boekweitmeel toe en blijf goed doorroeren.
4).Stort de massa in cakeblik(ken) en laat de "brij" in de koelkast afkoelen en opstijven.
5).Dien op in plakken.
EVENTUEEL: Vlak voor het storten in de geprepareerde cakeblikken de rozijnen en de geraspte appel door de massa roeren.
NOOT: De minder luxe vorm zou dan zijn zonder de pâté en zonder het vlees. (dat wordt er dan uitgehaald na het koken en elders gebruikt)
vlees net gaar worden.
2).Voeg dan de hoeveelheid rommelkruid toe. Roer om en laat de specerijenmix goed intrekken in de massa ge durende 5 - 7 minuten. Blijf wel roeren.
3).Voeg dan beetje bij beetje de boekweitmeel toe en blijf goed doorroeren.
4).Stort de massa in cakeblik(ken) en laat de "brij" in de koelkast afkoelen en opstijven.
5).Dien op in plakken.
EVENTUEEL: Vlak voor het storten in de geprepareerde cakeblikken de rozijnen en de geraspte appel door de massa roeren.
NOOT: De minder luxe vorm zou dan zijn zonder de pâté en zonder het vlees. (dat wordt er dan uitgehaald na het koken en elders gebruikt)
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
hns zegt:
Ik associeer balkenbrij altijd met ingredienten, als lever, niertjes, spek en hart van het varken.
Hoe kom je aan dit idee, smaakt waarschijnlijk vrij autentiek!
grten
Hans:):)
deuxchapeaux zegt:
Heb een gedeelte van mijn jonge jaren doorgebracht op het platteland in het oost-overijssel. Gerechten als hoofdkaas, zult en balkenbrij kwam je nogal eens tegen nadat er op de boerderijen was geslacht. Zodoende.
Jan A.