KookJij

Gouden tulband

Een heerlijk gouden tulband recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 15 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: A.H.
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gouden tulband te bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de helft van de oranje schil fijn. Snijd de rest van de schil in dunne reepjes. Mix de boter met 250 g suiker, voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix er het bakmeel met 1 mespunt zout door. Meng er de rasp en de abrikoos doorheen. Doe het mengsel over in de tulbandvorm en bak hem in de oven in 1 uur gaar. Pers 2 sinaasappels uit. Schil de rest van de sinaasappels (met het wit), snijd ze in plakken en verwijder de pitjes. Verwarm 500 g suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur zonder te roeren. Neem de pan van het vuur zodra de suiker gaat smelten, maar nog niet karamelliseert. Roer er het sinaasappelsap en de whisky door. Neem de tulband uit de oven en de vorm, schenk er de helft van de warme sinaasappelstroop over. Laat op een rooster afkoelen. Schenk de rest van de stroop over de plakken sinaasappel. Verwarm de chocolade in 2 min. in de magnetron bij 600 Watt. Roer hem na 1 min. om de 15 sec. even om. Schenk de chocolade over de tulband en bestrooi hem met de sinaasappelreepjes. Snijd de tulband in 15 plakken en serveer ze met de sinaasappelplakken.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

sienana

sienana zegt:
-als de cake te snel bakt wordt hij ook eerder bol.
-de hoeveelheid suiker (750 gram) klopt idd. het wordt een soort sinaasappelstroop. Deze taart is echt superlekker:p:p:p
Yvonne (rozenmeisje)

Yvonne (rozenmeisje) zegt:
@ kaatje: begrijp wat je bedoeld. Dit gebeurd meestal ook met een gewone cake: de kant waarmee het deeg niet in de vorm zit (bovenkant) bolt op en scheurt vaak ook. Een tip op dit te voorkomen is door het deeg in een 'kuiltje' aan de bovenkant te strijken, zodat de rand hoger zit dan het midden. Zo bolt de cake ook op, maar wordt hij wel min of meer plat. Een andere mogelijkheid is om de 'ronde' kant (die weg moet) af te snijden, zodat je ook een platte kant krijgt om 'm op te zetten! SUCCES :D
Henny van Dooren

Henny van Dooren zegt:
Moet er echt 750 gram suiker in is dat niet veel?? Moet dit geen 250 gram zijn
kaatje

kaatje zegt:
Hoe hoog weet ik niet meer precies, gewoon zoals op de verpakking stond, maar ik had laat maar zeggen geen platte onderkant meer, maar boven en onder wastie nu bol,.. tjah beetje meoilijk uit te leggen!
bobbeltje

bobbeltje zegt:
Ik begrijp niet goed wat je bedoeld. Hoe hoog heb je de oventemperatuur dan gezet.Groeten Marijke
kaatje

kaatje zegt:
VRAAGJE! Ik heb geprobeerd een tulbandcace te maken in de oven, maar de onderkant waardie op moet komen te staan werd helemaal rond en bol, wat kan ik er aan doen om deze gewoon plat te houden? Grüssen Kaatje