Recept
« Terug naar recepten
Bosvruchtenvlaai (taart)
PT120M
Bosvruchtenvlaai (taart)
Het grappige is dat (bijna) heel Nederland dit een taart noemt terwijl het wij ons gewoon een (no nonsense) vlaai is
De 4 rode vruchten die ik hierin heb gebruikt zijn; aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen. Gebruik wel vers want dat is echt lekkerder en het ziet er bovendien ook veel mooier uit. Je kunt natuurlijk zelf je eigen variant maken. Denk daarbij aan aalbessen, zwarte bessen, kersen of anders soort fruit.
Gebruik als afwerking een paar eetlepels rode bessenjam, of iets soortgelijks, dat je eventjes in een pannetje verwarmt en over de vruchten verdeelt.
In dit recept staat ook hoe je de bodem en de banketbakkersroom zelf kunt maken zodat je geen enkel pakje of zakje nodig hebt. Zelfgemaakt is immers vele malen lekkerder.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bosvruchtenvlaai (taart) te bereiden
- Bodem:
Doe het bakmeel, suiker, boter, kaneel en zout in een kom.
Snijd de boter in stukjes en voeg de melk toe.
Kneed de massa zo vlug mogelijk met een koele hand tot een samenhangend deeg (gebruik in het begin even de mixer met deeghaken want anders blijft alles aan je handen plakken).
Bestuif de aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een grote ronde plak.
Bedek hiermee de bodem en zijkanten van een ingevette vlaaivorm (30 cm doorsnede).
Zet de vlaai in het midden van de oven en bak deze op 160 graden (voorverwarmde oven) in ongeveer 40 minuten gaar en bruin.
Laat de bodem afkoelen en haal hem voorzichtig uit de vorm. - Banketbakkersroom:
Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
Halveer het vanillestokje overlangs en schraap het binnenste eruit, doe dat terug in de hete melk.
Klop de eieren met de suiker.
Voeg wat koude melk en de bloem toe.
Voeg de kokende melk langzaam onder goed roeren bij de eieren.
Doe alles terug in de pan en laat het geheel ongeveer 5 minuten onder goed doorroeren doorkoken (let op dat het niet aanbrand).
Koel daarna de room onder voortdurend roeren af. - Bosvruchtenvulling:
Als de banketbakkersroom grotendeels afgekoeld is verdeel je de vruchten over de vlaai.
Verwarm daarna in een pannetje de jam en verdeel die over de vlaai.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
De vlaai en bodem zijn eigen recepten, de banketbakkersroom komt uit het kookboek NCB en heb ik zelf aangepast.