KookJij

Kalio Ayam

Een "KALIO" recept in Indonesie is een recept met een saus op basis van kokosmelk. Met dien verstande dat de kokosmelk zo lang heeft staan in te koken, dat er een dikke saus is ontstaan. Je kunt het met kip maken, maar ook met diverse soorten vlees, gevogelte en vis.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Vlees
  2. > Hapjes - Warm
  3. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kalio Ayam te bereiden

  1. Meng de kunyit en 5 cc zeezout goed door elkaar en wrijf de stukken kip daarmee in en laat ze dan minstens 15 minuten staan.
  2. Laat de frituurolie heet worden (185 graden Celsius) en frituur daarin de stukken kip gedurende 5 - 7 minuten. (Niet te veel tegelijk, want dan koelt de frituurolie te veel af).
  3. Doe in een keukenblender de ui, knoflook, lomboks, gember, laos en de sereh en draai daarvan een gladde homogene pasta en gebruik wat lepeltjes heet water wanneer de bumbu (of rempah) te droog dreigt te worden.
  4. Verhit in de grote pan met dikke bodem 125 cc rijst-olie en fruit daarin aan de bumbu uit de keukenblender en ga daarmee door tot het meeste vocht is verdampt en een dikke welriekende pasta is overgebleven.
  5. Voeg nu toe 250 cc water en de gesneden blaadjes  en breng dit weer tegen de kook aan. Blijven roeren.
  6. Dan voorzichtig en langzaam en al roerend de 250 cc kokosmelk toevoegen en blijven roeren tot de saus dikker begint te worden.
  7. Voeg dan toe de suiker en zonodig het zout voor de smaak en roer dat goed door.
  8. Nu mag de kip erbij. Dan gaat de deksel op de pan en mag het geheel nog 45 minuten sudderen. (De laatste 10 minuten met het deksel schuin op de pan.)
  9. Geef er witte rijst bij en bestrooi met gefrituurde uitjes.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken er bij: ijswater, koud bier, jasmijn thee of een niet al te droge witte wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Hallo Kees de Jong, bedankt voor de correctie.Het staat er nu bij.
Jan A.
kees de Jong

kees de Jong zegt:
Jan,
hoeveel cocos melk?