Je kunt er ook nog vanille aan toevoegen.
We gebruiken het met kaas en vlees ( wild).
Recept
« Terug naar recepten
Kweeperen-Gelei
PT720M
Kweeperen-Gelei
Een heerlijk kweeperen-gelei recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
720 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kweeperen-Gelei te bereiden
*Kweeperen goed schoonwassen en daarna goed drogen
*Kweeperen in 4 delen en de klokhuizen verwijderen
(pitjes bewaren om er later "slijm" mee te maken)
en daarna verder klein snijden
*Kweeperen in een grote pan en water er bij doen tot 3 cm
boven de niveau kweeperen.
*Op rustig vuur koken tot de peren uit elkaar dreigen te vallen en 10 uur laten afkoelen.
*Gooi de massa van de pan in een zeef waarin een neteldoeksen doek is gelegd en laat uitlekken in een schone pan
*Knijp het laatste vocht uit de kweeperenmoes door de doek met de moes er in te draaien.
*Doe de suiker op smaak bij het kweeperen vocht en breng aan de kook en kook het eventueel iets in.Meet dan de hoeveelheid kweeperenvocht en doe degeleisuiker er bij in een verhouding van 1/2 kg geleisuiker op 1 liter kweeperen-sap en breng dit aan de kook onder voortdurend roeren.Laat dit dan nog 15 minuten koken op een heel laag pitje en roer er dan het citroensap door op smaak.
*Stort in potten of in een kom.al wat de omstandigheden
voorschrijven.
*Kweeperen in 4 delen en de klokhuizen verwijderen
(pitjes bewaren om er later "slijm" mee te maken)
en daarna verder klein snijden
*Kweeperen in een grote pan en water er bij doen tot 3 cm
boven de niveau kweeperen.
*Op rustig vuur koken tot de peren uit elkaar dreigen te vallen en 10 uur laten afkoelen.
*Gooi de massa van de pan in een zeef waarin een neteldoeksen doek is gelegd en laat uitlekken in een schone pan
*Knijp het laatste vocht uit de kweeperenmoes door de doek met de moes er in te draaien.
*Doe de suiker op smaak bij het kweeperen vocht en breng aan de kook en kook het eventueel iets in.Meet dan de hoeveelheid kweeperenvocht en doe degeleisuiker er bij in een verhouding van 1/2 kg geleisuiker op 1 liter kweeperen-sap en breng dit aan de kook onder voortdurend roeren.Laat dit dan nog 15 minuten koken op een heel laag pitje en roer er dan het citroensap door op smaak.
*Stort in potten of in een kom.al wat de omstandigheden
voorschrijven.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
deuxchapeaux zegt:
Gr.
Jan A.
jw krielen zegt:
deuxchapeaux zegt:
In het recept staat ook dat je 10 uur moet laten afkoelen.Dat is al 600 minuten!
Met vr.gr.
Jan A.
lie schoemaker zegt:
koekaratchee zegt:
koekaratchee zegt:
deuxchapeaux zegt:
Met vr.groeten,Jan A:)
van bokhoven zegt: