KookJij

Kweeperen-Gelei

Een heerlijk kweeperen-gelei recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 720 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kweeperen-Gelei te bereiden

*Kweeperen goed schoonwassen en daarna goed drogen
*Kweeperen in 4 delen en de klokhuizen verwijderen
(pitjes bewaren om er later "slijm" mee te maken)
en daarna verder klein snijden
*Kweeperen in een grote pan en water er bij doen tot 3 cm
boven de niveau kweeperen.
*Op rustig vuur koken tot de peren uit elkaar dreigen te vallen en 10 uur laten afkoelen.
*Gooi de massa van de pan in een zeef waarin een neteldoeksen doek is gelegd en laat uitlekken in een schone pan
*Knijp het laatste vocht uit de kweeperenmoes door de doek met de moes er in te draaien.
*Doe de suiker op smaak bij het kweeperen vocht en breng aan de kook en kook het eventueel iets in.Meet dan de hoeveelheid kweeperenvocht en doe degeleisuiker er bij in een verhouding van 1/2 kg geleisuiker op 1 liter kweeperen-sap en breng dit aan de kook onder voortdurend roeren.Laat dit dan nog 15 minuten koken op een heel laag pitje en roer er dan het citroensap door op smaak.
*Stort in potten of in een kom.al wat de omstandigheden
voorschrijven.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Je kunt er ook nog vanille aan toevoegen.
We gebruiken het met kaas en vlees ( wild).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

van bokhoven

van bokhoven zegt:
Ik doe de kweeperen met schil in de sapketel en dan maak ik van het sap gelei
frans De Gendt

frans De Gendt zegt:
Bedankt, een zeer goed recept:?:p:p
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo JW Krielen,dank voor de opmerkzaamheid:er was een stuk receptuur weggevallen.Dat heb ik nu gecorrigeerd.
Gr.
Jan A.
jw krielen

jw krielen zegt:
Bij ingredienten staat: halve kg suiker bij 500 cc en bij bereiding halve kg suiker bij 1ltr.Wat is het nu precies?
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Lie schoemaker,
In het recept staat ook dat je 10 uur moet laten afkoelen.Dat is al 600 minuten!
Met vr.gr.
Jan A.
lie schoemaker

lie schoemaker zegt:
Kweeperen - Gelei de tijd die staat vermeld : 720 minuten ???? Daar zet ik toch wel vraagtekens bij.
koekaratchee

koekaratchee zegt:
gewoon lekker: 1 fles bio witte wijn, schil van 2 kweeperen, 200 gr. biosuiker, 14 dagen laten trekken. Nadien zeven en alcohol van 96° erbij doen om te bewaren...
koekaratchee

koekaratchee zegt:
wij gebruiken tegen eelt:hele pitten(omwille van blauwzuur niet kneuzen) in flesje, overgieten 1 vinger dik, met jenever, regelmatig schudden, in plaats van jenver kan ook citroenmelisseaftreksel gebruikt worden, dit prikt minder maar bewaart minder goed. telkens nieuwe jenver over de pitten gieten en je hebt nieuwe gel...
de Gendt frans

de Gendt frans zegt:
Hoe maak je slijm van de pitten en voor wat gebruik je het ? Bij voorbaat dank
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Bea en Koekaratchee,Dank voor de vriendelijke reactie.Lekker,ja,dat is zo.Of het nu zo gezond is vraag ik me af.Door het lange koken zit er in ieder geval geen Vitamine C meer in en teveel zoetigheden is niet goed voor een mens. Maar lekker wel.
Met vr.groeten,Jan A:)
bea

bea zegt:
OOk lekker met verse of geconfijte gember
koekaratchee

koekaratchee zegt:
en gezond dat dit is!// met nog wat appeltjes er onder is dit ook lekker op de boterham:)