Recept
« Terug naar recepten
Maken van limoncello (citroenlikeur)
PT15M
Maken van limoncello (citroenlikeur)
Een heerlijk maken van limoncello (citroenlikeur) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
nvt personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
47
Herkomst:
Italie
Keuken:
Europese
Bron:
http://www.tuinadvies.be/kruiden_limoncello.htm
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Maken van limoncello (citroenlikeur) te bereiden
De citroenen moeten biologisch zijn met een onbehandelde schil (liefst aan de dikke kant). Deze citroenen zijn te verkrijgen in bio-winkels of in de bio-afdeling van het grootwarenhuis.
De citroenen worden eerst goed gewassen vooraleer ze omzichtig geschild worden. De dunne gele bovenzijde van de citroen wordt er met behulp van een dunschiller (zoals bij wortelen) afgehaald.
De dunne gele schillen worden nu in een bokaal gedaan, daarna er de pure alcohol overgieten. De bokaal wordt daarna afgesloten en de inhoud ervan gedurende een week laten trekken.
Na een week maken we een siroop van kokend water en suiker. Dit mengsel 5 minuten laten koken, de siroop laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.
Het mengsel filteren (koffiefilter in een trechtertje). De gefilterde massa in propere, klare glazen flessen gieten en deze een plaats geven in een donkere, frisse plaats (beschutten tegen zonlicht). Na twee à drie weken is de likeur op smaak.
Serveertip: de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries plaatsen. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak. Deze handelingen geven een stijlvolle citroenlikeur als eindresultaat!
Limoncello kan ook gebruikt worden in ijsdesserts, fruitsalades, longdrinks of cocktails.
De citroenen worden eerst goed gewassen vooraleer ze omzichtig geschild worden. De dunne gele bovenzijde van de citroen wordt er met behulp van een dunschiller (zoals bij wortelen) afgehaald.
De dunne gele schillen worden nu in een bokaal gedaan, daarna er de pure alcohol overgieten. De bokaal wordt daarna afgesloten en de inhoud ervan gedurende een week laten trekken.
Na een week maken we een siroop van kokend water en suiker. Dit mengsel 5 minuten laten koken, de siroop laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.
Het mengsel filteren (koffiefilter in een trechtertje). De gefilterde massa in propere, klare glazen flessen gieten en deze een plaats geven in een donkere, frisse plaats (beschutten tegen zonlicht). Na twee à drie weken is de likeur op smaak.
Serveertip: de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries plaatsen. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak. Deze handelingen geven een stijlvolle citroenlikeur als eindresultaat!
Limoncello kan ook gebruikt worden in ijsdesserts, fruitsalades, longdrinks of cocktails.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Hans de vos zegt:
In nederland kun je geen pure alcohol krijgen, is er een alternatief?
Er is weer vlierbloesem, ga maar een beetje experimenteren; met wodka bijv.
Bas zegt:
Dirk zegt:
Dat is in 2015 wel iets duurder geworden 32€/fles
Herbert vS zegt:
douwe zegt:
ik ben een beetje aan het rekenen geslagen; 1 liter plus 3,2 ltr siroop wordt 4.2 liter als je dat deelt op die 96% alcohol krijg je geen limoncello van 30 % maar zl het eerder in de buurt van de 25% liggen. OK, daarom zal het evengoed wel lekker zijn
Yassine zegt:
Ik gebruik 1 liter 96% alcohol, 5 citroenschillen, klein beetje limoensap. Ik gebruik 3,2 liter suikerwater zodat ik 30% alcohol krijg wat ik meer dan voldoende vind, maar ik gebruik 1,1 kilo suiker per liter water voor mijn suikerwater samenstelling, krijg je net iets meer dikte, minder scherpte, iets zoeter zonder dat je de frisheid verliest. Ik kan ook iedereen aanraden om eens met citroenverbena en/of citroenmelisse te maken, vind ik nog beter, zo zuiver, puur en fris is echt top.
Herbert vS zegt:
Henk zegt: