KookJij

Peperkoek

Een heerlijk peperkoek recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Peperkoek te bereiden

De oven voorverwarmen: Bakoven of combimagnetron op 175°C- 200°C en Heteluchtoven 150°C


Alles mengen zonder het cake-of bakmeel.
Daarna meel beetje bij beetje toevoegen.
Het deeg zolang mengen tot er bellen op komen.

Bakblik van 25 cm invetten en deeg erin schenken.
Totale baktijd ca. 1 uur.
Laatste 10 minuten oven naar 130°C of 105°C heteluchtoven.

Als de koek gaar is deze uit blik nemen en nog warm in aluminiumfolie wikkelen om de plakrand te krijgen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Inge

Inge zegt:
Een lekkere toevoeging/variatie: rozijntjes toevoegen (handjevol) en als het beslag in de vorm zit, nog 100 gram kandijsuiker eroverheen strooien.
derbyke

derbyke zegt:
Hallo gwyn, ben het even gaan opzoeken, hopelijk kan ik je hier mee helpen ;)Ga eens kijken ...
http://www.jasonandshawnda.com/foodiebride/archives/9825.
Daar vind je een bereiding van peperkoek muffins.
Veel succes

:);):p
gwyn

gwyn zegt:
Maar hoe maak je dan peperkoek muffins??
zuske

zuske zegt:
Ik ga de peperkoek maken voor bejaardentehuis, goed hé.
Maike

Maike zegt:
Valentijn heeft gelijk. Peperkoek wordt origineel gemaakt met roggebloem (lees maar op de verpakking in de winkel). Dat is wat peperkoek zo gezond maakt. Als je gewone bloem neemt, gebruik je basterdsuiker om er een bruine kleur aan te geven zodat het net zo gezond lijkt, maar het dus niet is. Ik hoop dat Valentijn ons nog laat weten hoeveel suiker en honing hij bij het moederdeeg voegt.
Thecla

Thecla zegt:
Hugocnx,
Ga ik het van de week nog eens proberen en dan alleen met hetelucht. Thanks!
Anna

Anna zegt:
Haha! Idd, Yikes!
Mijn vader at dit altijd als ontbijt. Het was gewoon om te snijden!! (de brinta):p:p
Bluh!!
hugocnx

hugocnx zegt:
Thecla, een heteluchtoven gebruik je feitelijk alleen op de turbostand. De ventilator zorgt ervoor dat de warmte overal in de ruimte gelijk is. Het ene apparaat wat beter dan het andere..
De temperatuur van een heteluchtoven mag/moet ook wat lager worden ingesteld. Bijvoorbeeld 175 graden als het recept 200 aangeeft, zo'n beetje 10 - 15 procent minder.
Groet, Hugo.
Anna

Anna zegt:
Nuttige informatie over kruiden kunnen jullie vinden op onze KookJij-blog:D:D
http://www.kookjij.nl/blog/kruiden-in-de-keuken
Groetjes,
Anna.
KookJij.
Willemien uit Canada

Willemien uit Canada zegt:
Hoi Anita. Ik woon ook in canada en het recept om zelf speculaas kruiden te maken komt dat van Hugo het dichts bij de hollandse speculaas kruiden, dit gebruik ook ik. Als ik naar holland ga of iemand komt dan vraag ik altijd of dat ze het voor mij mee willen brengen want dat is toch het lekkerste. Groet Willemien
Thecla

Thecla zegt:
Heb het het recept gemaakt, maar na de baktijd blijkt dat de buitenkant taai is en van binnen niet gaar.
Heb een heteluchtoven waarbij ik ook apart bovenwarmte kan instellen. De bovenwarmte niet meer gebruiken?
kees

kees zegt:
Heerlijk.
Odette

Odette zegt:
Jammieeeeeeeeeeeeeeee! :D
Hugo

Hugo zegt:
Julie, kruidnagelpoeder is heel belangrijk voor de smaak. Zelf wat hele kruidnagels fijnmalen en zeven kan toch ook?
pietje

pietje zegt:
ik vind dit recept heerlijk:p