Rabarbermoes is in slechts 15 minuten klaar te maken. Snijd voorafgaand de steelaanzet en het blad van de rabarber af. Wanneer de rabarber wat ouder is, dien je de schil te verwijderen. Bij jonge rabarber is dit niet nodig.
Wanneer je de bladeren en de steelaanzet hebt verwijderd, kun je de stengels in stukken van ongeveer drie centimeter snijden. Was deze stengels zorgvuldig en laat ze uitlekken. Doe de rabarber vervolgens – samen met het water wat nog in de groente zit – in een pan op laag vuur. Houd er rekening mee dat het water snel kan overkoken.
Voeg vervolgens – indien gewenst - een halve citroenschil toe en een stukje pijpkaneel. Verwarm deze ingrediënten al roerende tot er voldoende vocht van de rabarber vrijkomt. Laat de rabarber in ongeveer 10 minuten op een matig vuur gaar koken.
Als de moes gaar is, kan de suiker erdoorheen geroerd worden. Is de moes nog aan de dunne kant? Meng dan de aardappelmeel met een beetje koud water tot een glad papje. Giet dit al roerend bij de zacht kokende rabarbermoes. Vervolgens moet je net zo lang blijven roeren tot de moes gebonden is.
Serveertip: Je kunt de moes warm of koud serveren. Vergeet hierbij niet de citroenschil en het pijpkaneel te verwijderen.
Recept
« Terug naar recepten
Rabarbermoes
PT15M
Rabarbermoes
Rabarber, de een kookt het, de ander maakt er moes van. Een lekker recept met rabarber.
Recept van:
Annemien
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
35
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
onbekend
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Rabarbermoes te bereiden
- Snijd van de rabarber de steelaanzet en het blad af.
- Trek van oude rabarber de schil af. Bij jonge rabarber is dit niet nodig.
- Snijd de stengels in stukken van ca. 3 centimeter. Was deze zorgvuldig en laat ze even uitlekken.
- Doe ze met de rest van het aanhangende water in een pan op een laag vuur (Rabarber kan snel overkoken)
- Voeg naar eigen keuze citroenschil en pijpkaneel toe.
- Verwarm ze al roerende tot er voldoende vocht vrijkomt en laat de rabarber in ca. 10 minuten op een matig vuur gaar koken.
- Roer er de suiker door.
- Indien de rabarbermoes nog te dun is, meng dan de aardappelmeel met een beetje koud water tot een glad papje en giet dit al roerende bij de zachtkokende rabarbermoes.
- Blijf roeren tot de moes gebonden is.
- De moes kan warm of koud worden geserveerd. Verwijder eventueel citroenschil en pijpkaneel.
Mijn kookverhaal (Annemien )
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Harry Löhr zegt:
Het is een heerlijk recept.
Ik ben gek op rabarber.
Mirabelle zegt:
lore hoogwinkel zegt:
het is een pracht recept , mijn kinderen genieten er groots van, en ik ook!
toen ik klein was hadden wij een moestuin op school, en daar heb ik rabarber leren kennen, en het zelfs alleen gemaakt!
Ieder succes!
corrie boender zegt:
Als de aardbeien in de aanbieding zijn, verminder ik de suiker en roer er op het laatst de aardbeien in stukjes doorheen (niet doorkoken), erg lekker.
janneke zegt:
koken 100 gr basterdsuiker en iets kaneel. Erg lekker en sweet.
corrie zegt:
Tom zegt:
Custard neemt de kalksmaak weg? Rabarber is zuur van oxaalzuur.. en bevat dus geen kalk want kalk reageert met zuur. Om de zure smaak van rabarber te neutraliseren voegt men juist kalk (krijt) toe... custard kan ook gebruikt worden, daar dit ook kalk bevat.
@debor
yoghurt bevat net als de meeste melkproducten wat kalk, en ook dit is een toevoeging aan de moes om de wrange oxaalzuursmaak te neutraliseren.
@Ellen
zie hierboven
@Gast
binden met aardappelmeel is een goede noodoplossing indien men in tijdnood komt, wat langer zachtjes laten doorkoken zodat het dan indampt geeft een beter resultaat (en een volgende keer dus gewoon wat minder water toevoegen)
Yvonne zegt:
Jeroen zegt: