KookJij

Sallandse Kruudmoes

Een heerlijk sallandse kruudmoes recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Ontbijt & Lunch - Koud
  2. > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: moeders
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sallandse Kruudmoes te bereiden

Rookspek en rookworst met 1,5 liter water. Dit 1,5 uur laten koken.
Rookspek en rookworst uit het vocht halen en de gort toevoegen.
Gort 20 min. koken.
Dikke rozijnen toevoegen. Kervel fijn snijden en dit ook toevoegen.
Rookspek in blokjes snijden en de rookworst in plakjes snijden.
Karnemelk er door roeren (niet laten koken).

Voor zoete kruudmoes eventueel stroop er door roeren.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Daatje

Daatje zegt:
Jany, dit lijkt mij wat, ga het proberen, Wordt vervolgd,
Ernie

Ernie zegt:
Brune beern er door (kruizemunt) maakt het recept net even lekkerder.
erwin

erwin zegt:
Een goede groenteboer heeft alle verse kruiden die je maar wil, dus ook kervel.
Dus op naar je groentejuwelier en sla je slag ;)
Jan Bosvelt

Jan Bosvelt zegt:
Henk Voskes Ik weet niet waar je woont Maar ik kan nog wel aan kervel komen En misschien ook nog wel een plantje voorje Ik woon in Gorssel Groeten Jan Bosvelt
Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Lang leve de Sallandse Kruudmoes zeker proberen waard ;-)
Leo knobben

Leo knobben zegt:
Mijn zus Annie maakt nu de lekkerste kruudmoes elk jaar als ik jarig ben brengt ze een pannetje mee. Eerst deed mijn moeder dat en het is heel gezond wand zij werd mooi 93. En mijn zus is ook al 80 en kern gezond allemaal door de kruudmoes ik eet rustig door ben net 64 geworden.
eefje

eefje zegt:
Ik doe er ook nog wat krenten door en mint, wij zeggen holtkruud (dat is dialect),en een paar blaadjes van zwartebes die kook ik even mee maar die haal er weer uit.
Eet smakelijk.
Jan Bosvelt

Jan Bosvelt zegt:
Wij gebruiken tegen woordig gorte pap maar de rest wel toevoegen, de kruiden hoor, ook heel goed. Groeten Jan Bosvelt.
Richard

Richard zegt:
Waar kan ik gort kopen? En dikke rozijnen?
Ben bij 'n paar supermarkten geweest en bij zo'n reformwinkel, maar geenéén. Wel gortepap maar dat wordt hem niet.
henk wellenberg

henk wellenberg zegt:
ERWIN ik heb brune berend dus als je wat hebben wilt.
[email protected]
henk wellenberg

henk wellenberg zegt:
Probeer ook eens met houtkruid samen met wat kervel. HEERLIJK.
Jan Bosvelt

Jan Bosvelt zegt:
Ik ga het echt eens maken ik vind het zalig eten ook zo als ik uit bed kom hoor, 's morgens vroeg, nu ook weer twee kommen, niet zelf gemaakt maar doe het wel een keer. gr Jan Bosvelt
Erwin

Erwin zegt:
Ik zou erg oppassen met de Kervel van langs de weg.Deze wordt niet voor niets Dollemans Kervel genoemd. Ik ben zelf op zoek naar een Brune Berend plantje.Ik kan me herinneren dat het inderdaad familie is van de kruzemunt maar dat de bladeren meer rond en donkergroen behaard zijn dan de Kruzemunt. Wie kan me daar mee helpen???
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Jany Groteboer, Mijn zoektocht naar regionale receptuur leidde mij ook langs dit kruudmoes recept. Was verheugd het te vinden. Ik heb dit vroeger gekregen als kind in Gramsbergen van mijn tante. Die gebruikte echter geen water en in mijn herinnering een heleboel verschillende soorten kruiden: mint, platte peterselie en venkel zaten er in ieder geval ook bij. Een flink bord ervan met stroop en je had voldoende gegeten voor een hele poos.
bart emond

bart emond zegt:
Ik mis hier de kruizemunt,
in deventer brune berend genoemd!!