Deze pap is redelijk dun, maar dat hoort ook zo. Wil je de pap iets dikker dan kun je een beetje meer bloem gebruiken. De pap is zowel (lauw)warm als koud lekker en koud wordt de pap sowieso al een beetje dikker.
Je kunt in plaats van de rozijnen of pruimen ook variëren met gedroogde cranberry's, abrikozen, appeltjes, tuttifrutti of ander gedroogd fruit.
Recept
« Terug naar recepten
Ouderwetse karnemelksepap
PT30M
Ouderwetse karnemelksepap
Pure nostalgie.
Ik weet nog dat wij vroeger thuis karnemelkse pap kregen. Wij hadden een
boerderij en in de zomer kreeg je vaak, als ze de melkkruiken
terugbrachten, karnemelk erin terug. Mijn liefde voor karnemelk is toen
waarschijnlijk al ontstaan want nu drink ik het nog steeds elke dag. Ik weet
nog dat ik dan (op een stoel) bij de pan moest blijven staan en voortdurend
roeren zodat de pap niet mislukte. (En het ging weleens mis). Bij ons thuis
was deze pap altijd met rozijnen, maar het kan ook met pruimen. Je kunt
ook minder of geen suiker gebruiken en later stroop erbij doen.
Toen onlangs onze buren bij ons kwamen eten, hadden we het over dit (en
andere) nostalgische recepten. Mijn buurvrouw kookt als vrijwilligster bij
een ontmoetingsruimte/dagbesteding voor ouderen in ons dorp, en dit
recept is een groot succes bij de oudjes. Via haar kreeg ik dus dit
authentieke recept van Toos (een andere vrijwilligster) die het op haar beurt
weer van haar moeder heeft.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Koud
- > Nagerechten - Warm
- > Nagerechten - Low Budget
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Regionale
Bron:
Toos (Ons Plekske)
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ouderwetse karnemelksepap te bereiden
- Pruimen of rozijnen wellen in heet water.
- Bloem aanmaken met de melk.
- Dit zet je op het fornuis en je gaat GOED roeren, je blijft roeren en schenkt ondertussen de karnemelk er langzaam bij. Je blijft roeren tot de pap kookt.
- Daarna de suiker erbij en de pruimen (rozijnen).
- Als je met een garde roert gaan de pruimen iets stuk en krijgt de pap een mooie kleur.