KookJij

Sukerbole- suikerbrood

Een heerlijk sukerbole- suikerbrood recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Bakken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: http://www.jannekes.nl/fries/sukerbole.htm
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sukerbole- suikerbrood te bereiden

Verwarm de melk tot ± 30°C. Roer de suiker en de gist er door en laat 10 minuten staan. Zeef bloem en zout en voeg het gistmengsel, gembersiroop, gesmolten boter en bijna 1 losgeklopt ei toe (1 el achterhouden). Kneden totdat een soepel deeg ontstaat wat niet meer plakt. 45 Minuten laten rijzen (± 25-30°C) onder een vochtige doek. Het bakblik insmeren met boter en van binnen bestrooien met kristalsuiker. Het deeg heel even doorkneden en de greinsuiker met de kaneel door het deeg mengen. In het bakblik leggen en 30 minuten laten rijzen. Bestrijken met de rest van het ei en er kristalsuiker over strooien.Het brood 30-35 minuten bakken in een oven van 200°C (hetelucht 180°C).Geen greinsuiker? Strooi 150 gr suiker met de kaneel op een snijplank en druppel er ± 2 el water over: roer het in grove stukken en laat het een paar uurtjes drogen.

Mijn kookverhaal (catharina van der meer)

Niets is lekkerder dan een dik stuk suikerbrood met roomboter Mmmm!
Dit kregen wij vroeger als kind op zondag bij het ontbijt, echt heerlijk!!!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Janneke

Janneke zegt:
Hoi Catharina, Leuk dat je buiten mijn dûmpkes recept ook de sûkerbole zo lekker vind ! Bron van dit en nog meer Fryske resepten : http://www.jannekes.nl/fries/sukerbole.htm
Stefanie

Stefanie zegt:
Hoe je greinsuiker maakt staat onderaan het recept!!
Rita

Rita zegt:
Mag ik vragen hoe je die dan maakt?
Groetjes Rita.
catharina

catharina zegt:
Greinsuiker is een grove suikersoort. Het zijn kleine zachte klontjes suiker. Het word vaak gebruikt als garnering. Het is moeilijk te krijgen, soms wel bij een bakker.
Daar mag je messtal wel een paar ons kopen.
Ik maak het meestal zelf.
Groetjes Catharina.:)
Rita

Rita zegt:
Ik wilde graag weten wat greinsuiker is?

Groetjes Rita.
Stefanie

Stefanie zegt:
Dit lijkt me verukkelijk, ik krijg er acuut trek van!!