Op een streekmarkt rabarberjam geproeft. Op dezelfde markt kon je ook rabarber halen, dus dachten we dat kunnen we zelf ook.
Erg lekker.
Recept
« Terug naar recepten
Aardbeien-rabarberjam
PT15M
Aardbeien-rabarberjam
Een heerlijk aardbeien-rabarberjam recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Chantal Drok
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
? personen
Categorieën:
- > Ontbijt & Lunch - Koud
- > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Aardbeien-rabarberjam te bereiden
Voorbereiding
Was de aardbeien met de kroontjes er nog aan (dan komt er geen water in de aardbeien). Haal de kroontjes er af en laat de aardbeien in een zeef uitlekken.
Was en schil de rabarber eerst en snijd de stelen daarna in stukjes van 2 centimeter, gooi het onderste stukje weg.
Zet de potten in het kokende water en leg een plankje of handdoek klaar om de potten op te zetten tijdens het vullen. Kook de potten minstens 10 minuten uit.
Bereidingswijze
Doe de rabarber met 2 eetlepels sinasappelsap in de pan.
Zet de pan, met de deksel er op, circa 5 minuten op laag vuur tot er voldoende vocht uit de rabarber gekomen is. Komt er niet veel vocht uit de rabarber, doe er dat wat water of sinasappelsap bij.
Zet het vuur hoger en kook de rabarber, met de deksel er op, verder tot de rabarber zacht is en er geen stukjes meer in zitten. Wel regelmatig roeren.
Laat de rabarber nog 10 minuten zachtjes zonder deksel inkoken.
Als de rabarber ingekookt is, de aardbeien erbij doen. Dit goed doorroeren tot een moes (ik heb een beetje geholpen met de staafmixer) en geleisuiker bij in de pan doen.
Zet de pan op hoog vuur en blijf roeren met een houten lepel tot de massa kookt.
De kooktijd begint nu. Houdt de kooktijd aan op de verpakking van het geleisuiker. Bij mij was het 1 minuut maar het kunnen er ook 4 zijn. Kook het niet langer, want dat wordt de jam niet meer stijf.
Zet het vuur wat lager, maar zo dat de jam wel blijft koken.
Blijf voortdurend roeren en haal na precies de kooktijd de pan van het vuur. Schep het schuim van de jam af met een schuimspaan. Roer het citroensap erdoor.
Doe de jam meteen in de potten en sluit ze direct af. Laat de potten 5 minuten op de kop staan. Als ze afgekoeld zijn dan kunnen ze in de koelkast.
Na een dag is de jam goed.
Was de aardbeien met de kroontjes er nog aan (dan komt er geen water in de aardbeien). Haal de kroontjes er af en laat de aardbeien in een zeef uitlekken.
Was en schil de rabarber eerst en snijd de stelen daarna in stukjes van 2 centimeter, gooi het onderste stukje weg.
Zet de potten in het kokende water en leg een plankje of handdoek klaar om de potten op te zetten tijdens het vullen. Kook de potten minstens 10 minuten uit.
Bereidingswijze
Doe de rabarber met 2 eetlepels sinasappelsap in de pan.
Zet de pan, met de deksel er op, circa 5 minuten op laag vuur tot er voldoende vocht uit de rabarber gekomen is. Komt er niet veel vocht uit de rabarber, doe er dat wat water of sinasappelsap bij.
Zet het vuur hoger en kook de rabarber, met de deksel er op, verder tot de rabarber zacht is en er geen stukjes meer in zitten. Wel regelmatig roeren.
Laat de rabarber nog 10 minuten zachtjes zonder deksel inkoken.
Als de rabarber ingekookt is, de aardbeien erbij doen. Dit goed doorroeren tot een moes (ik heb een beetje geholpen met de staafmixer) en geleisuiker bij in de pan doen.
Zet de pan op hoog vuur en blijf roeren met een houten lepel tot de massa kookt.
De kooktijd begint nu. Houdt de kooktijd aan op de verpakking van het geleisuiker. Bij mij was het 1 minuut maar het kunnen er ook 4 zijn. Kook het niet langer, want dat wordt de jam niet meer stijf.
Zet het vuur wat lager, maar zo dat de jam wel blijft koken.
Blijf voortdurend roeren en haal na precies de kooktijd de pan van het vuur. Schep het schuim van de jam af met een schuimspaan. Roer het citroensap erdoor.
Doe de jam meteen in de potten en sluit ze direct af. Laat de potten 5 minuten op de kop staan. Als ze afgekoeld zijn dan kunnen ze in de koelkast.
Na een dag is de jam goed.
guido perdaens zegt: