Recept
« Terug naar recepten
Baba au poire, glace à la vanille
PT90M
Baba au poire, glace à la vanille
Een heerlijk baba au poire, glace à la vanille recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Baba au poire, glace à la vanille te bereiden
Vet de soufflé bakjes of babavormpjes met boter in (baba is afkomstig uit Polen en het woord
betekend ‘oude vrouw’). Doe een eetlepel van de bloem met de gist, suiker, lauwe melk en het zout in een kom. Zet deze, met plasticfolie afgedekt, 10 minuten of tot het beslag schuimig wordt, op een warme plaats. Roer met de vingers de boter door de resterende bloem in een grote kom tot een fijn, kruimelig mengsel.
Voeg dan het gistmengsel en de eieren aan dit bloemmengsel toe. Klop, met een ‘komvormige hand’ het geheel 2 minuten tot het beslag glad en glanzend is. Schraap het van de rand van de kom. Laat het, bedekt met
plasticfolie 45 minuten op een warme plaats goed rijzen.
Verwarm een oven voor tot 210º C. Klop het beslag, met een houten lepel weer 2 minuten en verdeel het over de vormpjes tot ze voor ¾ gevuld zijn. Laat deze, bedekt met plasticfolie nog eens 10 minuten goed rijzen. Bak ze
in 20 minuten goudbruin af en laat ze afkoelen.
Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappelen en verwijder, zo
nodig, het witte deel van de binnenkant. Snijd de schoongemaakte schil in
lange, dunne reepjes (zestes) en kook die in water met suiker tot ze bijna
droog in de pan liggen. Snijd het vruchtvlees uit de vliezen.
Klop voor het vanille-ijs de eierdooiers met de suiker op tot een luchtige, witte massa. Breng de melk, room en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen.
Meng het, beetje bij beetje, door de eierdooier/suiker massa, welke op een laag vuur staat. Blijf hierin kloppen tot de massa ‘dik wordt’. Neem de pan van het vuur en blijf doorkloppen tot het afgekoeld is. Draai er t.z.t. een
mooi en stevig ijs van. Vul hiermee vierkante ringen en laat ze opstijven.
Pocheer de baby-peren even in een passende pan in de witte wijn, suiker, kaneelstokje, steranijs en een opengesneden vanillestokje. Houd rekening met de rijpheid van de peren. Neem 10 peren uit het pocheervocht en houd die apart. Snijd de rest in stukjes. Verwijder de kruiden uit het pocheervocht en kook dit nog wat in.
betekend ‘oude vrouw’). Doe een eetlepel van de bloem met de gist, suiker, lauwe melk en het zout in een kom. Zet deze, met plasticfolie afgedekt, 10 minuten of tot het beslag schuimig wordt, op een warme plaats. Roer met de vingers de boter door de resterende bloem in een grote kom tot een fijn, kruimelig mengsel.
Voeg dan het gistmengsel en de eieren aan dit bloemmengsel toe. Klop, met een ‘komvormige hand’ het geheel 2 minuten tot het beslag glad en glanzend is. Schraap het van de rand van de kom. Laat het, bedekt met
plasticfolie 45 minuten op een warme plaats goed rijzen.
Verwarm een oven voor tot 210º C. Klop het beslag, met een houten lepel weer 2 minuten en verdeel het over de vormpjes tot ze voor ¾ gevuld zijn. Laat deze, bedekt met plasticfolie nog eens 10 minuten goed rijzen. Bak ze
in 20 minuten goudbruin af en laat ze afkoelen.
Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappelen en verwijder, zo
nodig, het witte deel van de binnenkant. Snijd de schoongemaakte schil in
lange, dunne reepjes (zestes) en kook die in water met suiker tot ze bijna
droog in de pan liggen. Snijd het vruchtvlees uit de vliezen.
Klop voor het vanille-ijs de eierdooiers met de suiker op tot een luchtige, witte massa. Breng de melk, room en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen.
Meng het, beetje bij beetje, door de eierdooier/suiker massa, welke op een laag vuur staat. Blijf hierin kloppen tot de massa ‘dik wordt’. Neem de pan van het vuur en blijf doorkloppen tot het afgekoeld is. Draai er t.z.t. een
mooi en stevig ijs van. Vul hiermee vierkante ringen en laat ze opstijven.
Pocheer de baby-peren even in een passende pan in de witte wijn, suiker, kaneelstokje, steranijs en een opengesneden vanillestokje. Houd rekening met de rijpheid van de peren. Neem 10 peren uit het pocheervocht en houd die apart. Snijd de rest in stukjes. Verwijder de kruiden uit het pocheervocht en kook dit nog wat in.