KookJij

Boeboer of Congee

Dit is een Chinese rijstepap of -soep. Het wordt veel gegeten bij het ontbijt, maar ook wel bij andere maaltijden. Ook gebruikt als snack. Het wordt nog al eens aan zieke mensen geserveerd. Je kunt het dik consumeren of dun, zoet of ziltig. Hieronder volgt een eenvoudige versie, maar het staat je vrij om het verder aan te kleden met allerlei smaakmiddelen.
Recept van:
Bereidingstijd: 450 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: China
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Boeboer of Congee te bereiden

  1. Spoel de rijst en zet die in de week in water met een theelepel (5cc ) olie en 5 cc zeezout gedurende 6 uren.
  2. Zet 1 -2 liter watr of bouillon op en breng dat aan de kook en houd tegen de kook aan.
  3. Zet de pinda's op in een pannetje met koud water en breng dat aan de kook. Laat dit vervolgens op laag vuur 15 minuten zachtjes doorkoken. Als dat klaar is de pinda's laten schrikken in koud water en van hun schilletjes ontdoen. (schilletjes zijn bitter)
  4. Doe de geweekte rijst in de grote pan met dikke bodem en voeg 500 c warme bouillon toe.
  5. Doe de geraspte gemberwortel er bij en de in julienne gesneden gember.
  6. Breng dit aan de kook en laat op laag vuur 20 - 30 minuten doorpruttelen onder zo nu en dan doorroeren.
  7. Voeg de pinda's toe.
  8. Voeg het kippenvlees toe.
  9. Voeg nogeens 500 cc warme bouillon toe en breng het geheel weer aan de kook. Roer om de 5 minuten door en laat in totaal 30 minuten doorsudderen.
  10. Wanneer je de congee dunner wil hebben voeg je meer bouillon toe, anders laat je het zo.
  11. Voeg de soja toe en proef of de soep naar smaak is.
  12. Voeg de geweekte paddstoelen toe met het week water en breng weer op temperatuur.
  13. Bij opdienen bestrooien met ruim bosui-ringetjes.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Het beste hierbij past jasmijnthee. Maar als het dan moet dan kun je er wel wijn bijschenken : een droge witte wijn (niet te droog) of een roséwijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Henk,
Ja, dat kan wel eens lastig zijn.
Om te beginnen moet je zoeken naar DOPPINDA'S (NATUREL). Ik heb ze weleens bij AH gehad, ook wel eens bij een goede toko of notenshop. Sommige dierenwinkels hebben ze liggen.
Zorg wel dat je schone pinda's krijgt, geen beschimmelde of mufruikende : die kunnen het zeer giftige aflatoxine bevatten.
Succes.
Jan A.
Henk van Haandel

Henk van Haandel zegt:
Waar kan je rauwe pinda's kopen? Het is tegenwoordig al een zoektocht naar pinda's in de dop, maar die zijn ook gebrand.