KookJij

Groene walnoten zoetzuur van Nel Schellekens

Dit recept komt uit het kookboek "Nel van kop-tot-kont-chef". Toen ik laatst een keertje de kans kreeg om bij Nel aan te schuiven was dit een van de vele dingen die voorbij kwam in de ontelbare-gangen proeverij. We kregen het als voorafje samen met een bordje Charcuterie (en andere heerlijkheden). Het is ook een aanrader bij een kaasplankje. Om te voorkomen dat er al een harde kern in de noot zit, moet je groene walnoten plukken vóór Sint-Jan (24 juni).
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 1 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Regionale
Bron: Nel van kop-tot-kont-chef
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Groene walnoten zoetzuur van Nel Schellekens te bereiden

  1. Doe handschoentjes aan tenzij je graag wekenlang zwarte vingers wilt hebben. Prik de walnoten op een aantal plekken in met een vork.
  2. Maak in een emmer (die ook heel zwart zal gaan worden) een pekel door per liter water 75 gram zout op te lossen. (Ik heb een grote glazen pot gebruikt). Doe de walnoten erin en laat een week ergens in de keuken staan.
  3. Giet ze af, pekel ze opnieuw en laat nog een week staan.
  4. Laat ze op platen een dag of 2 drogen, ze worden pikzwart.
  5. Breng alles voor het inmaakvocht aan de kook. Voeg de noten toe, breng zo snel mogelijk aan de kook en laat 10-15 minuten koken.
  6. Schep ze dan direct uit het vocht en leg ze terug op de platen om ze zo snel mogelijk af te laten koelen.
  7. Doe ze in steriele potten. Breng het vocht weer aan de kook en vul er de potten mee af.
  8. Minimaal 6 maanden rijpen, langer is lekkerder.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Als je ooit in de gelegenheid bent om bij Nel aan haar kookaltaar aan te schuiven dan is dat een aanrader want het is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Het stond dan ook al lang op mijn bucket-list. Ik heb het niet van mijn lijstje afgestreept want wanneer ik weer een keer in de buurt van het Keunenhuis ben ga ik zeker terug.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst