Recept
« Terug naar recepten
Javaans spek
PT90M
Javaans spek
Een heerlijk, Oosters gerecht. Serveer met rijst en een frisse komkommer-tomaat salade, een heerlijke combinatie!
Recept van:
Fairfood
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
9
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
www.fairfood.org
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Javaans spek te bereiden
Snijd de speklappen in grove stukken van ca. 4 cm. Bereid de marinade door de sambal, kerrie djawa, ketjap en de basterdsuiker te mengen. Leg het spek hierin en laat minimaal 1 uur staan.
Snijdt de ui in halve ringen en hak de peterselie grof. Kook intussen de rijst volgende gebruiksaanwijzing gaar.
Bak in een droge koekenpan de spek uit, voeg op het laatst de uiringen toe. Bak al omscheppend kort mee.
Schep wat rijst op een bord, leg daarop wat stukjes spek en bestrooi met wat peterselie.
Serveer te samen met een komkommer/tomaat salade met een zoet/scherpe dressing. Meng hiervoor ketjap met wat citroensap en sambal badjak (conimex).
Snijdt de ui in halve ringen en hak de peterselie grof. Kook intussen de rijst volgende gebruiksaanwijzing gaar.
Bak in een droge koekenpan de spek uit, voeg op het laatst de uiringen toe. Bak al omscheppend kort mee.
Schep wat rijst op een bord, leg daarop wat stukjes spek en bestrooi met wat peterselie.
Serveer te samen met een komkommer/tomaat salade met een zoet/scherpe dressing. Meng hiervoor ketjap met wat citroensap en sambal badjak (conimex).
Mijn kookverhaal (Fairfood)
Wil je dit recept zo duurzaam mogelijk bereiden? Kies dan voor duurzame ingredienten! Ga naar www.fairfood.org.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
hns zegt:
Hij was trots op z'n gevleugelde vrienden. Een van die kippen noemde hij Piet. Als hij dat riep kwam de kip naar hem toe en liet zich aaien. Toch is ook Piet in de pan gegaan, dat ging toen niet anders. Kip was toen nog een echte delicatesse. Ik heb eens gewerkt in een moderne pluimvee slachterij, je staat te kijken met welke snelheid en hoeveelheden kippen aangevoerd en geslacht worden. Het zijn nog kuikens, maar wel uit de kluiten gewassen. En kip kost ook bijna niets, 2 euro voor een diepvrieskip. Wij kunnen de tijd niet meer terugdraaien, tenzij de tijd ons stopt. Hans
PS Ik ga mezelf niet verstoppen achter de nieuwe ontwikkelingen, doe zelf ook mee met die consumptie, maar probeer wel kritisch te kijken wat ik koop en waar het vandaan komt. ( Het is een beetje achteraf, ik hoop dat iemand het nog leest)
Sjourd zegt:
Resi, het is toch zo, de laatste tijd, vanaf november 2007 eet ik geen plofkip meer. In de zelfde maand, november heb ik 14 kippen gekocht, scharrelkippen, en heb er Coq au vin, semoor ayam en kippenbouillon van getrokken, meer dan 8 uur leten trekken en van het vlees lemper van gemaakt. Een schoolvriend van mij die nooit van kip heeft gehouden heeft hiervan gesmuld. Zo ook met de groenten, die kweek ik zelf en..... Biologisch.
Groetjes.
Sjourd zegt:
Wees maar niet bang, we krijgen onze chemische troep wel weer terug, zo eet ik geen witte en blauwe druiven meer van de bekende supermarkten.
Chemische troep wat hier niet meer mogen gebruiken worden gedumpt in 3de wereld landen weereldlanden maar het komt weer terug in ons fruit en nu in de rijst. WHAT'S NEXT?
Lies zegt: