KookJij

Kippetje uit de Oven met een Kruidige Dressing

Ik denk dat hier de mooiste wijze wordt getoond om een kippetje netjes in de oven te garen
Recept van:
Bereidingstijd: 165 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kippetje uit de Oven met een Kruidige Dressing te bereiden

  1. Haal voorzichtig een groot stuk vel los van de kip en besmeer de kip onder het vel met 1 lepel zachte boter.
  2. Vul de holte van de kip met een paar theelepels kruiden. Bind de poten van de kip bijeen, waarmee je de holte ook meteen afsluit. Smeer nu de tweede eetlepel zachte boter op het vel van de kip. Peper en zout de kip en bestrooi met de rest van de provinciale kruiden.
  3. Leg de ui en de wortel in één laag op de bodem van het bakblik en leg daarover een rooster, waarop de kip wordt gezet met de borst omhoog. Zet in de oven voor 15 minuten.
  4. Ondertussen rode wijn doen bij de kippenbouillon in een beker en goed mengen.
  5. Na 15 minuten de kip inkwasten met het wijn-bouillonmengsel en weer terug in de oven doen. Leg de kip op de rechter zijde 10 minuten in de oven.
  6. Haal uit de oven, smeer weer goed in met het wijnmengsel en leg de kip 10 minuten op de linker zijde.
  7. Oven temperatuur terugdraaien naar 180 graden Celsius, weer insmeren met het wijnmengsel en 15 minuten terugzetten met borst omhoog.
  8. Weer insmeren en met de bordt omlaag 15 minuten terug in de oven.
  9. Dan nog eens insmeren en met de borst omhoog nog eens 25 minuten terug zetten. De kip is nu zo langzamerhand gaar en dat kun je controleren : steek een breinaald in het dikste deel van de dij en het vocht dat afloopt moet helder zijn en de interne temperatuur ca.73 - 75 graden Celsius.
  10. Zet de kip warm weg onder alu-folie voor minstens 10 minuten.
  11. Haal het bakblik uit de oven en voeg de rest toe van het wijn-bouillonmengsel (dat zal een lepeltje of 8 zijn). Zet dat op een matig vuurtje en schrap met een houten lepel de bodem van het bakblik schoon.
  12. Giet dan de inhoud van het bakblik in een zeef en druk het geheel goed uit in een sauspannetje.
  13. Breng weer aan de kook, haal van het vuur af en monteer de saus met de 2 eetlepels koude roomboter.
  14. De kip kan netjes in 8 stukken worden verdeeld en over de borden verdeeld worden. Geef er frietjes bij en een salade.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Geef er een witte wijn bij, die hout heeft gehad.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst